Днешното интервю на президент Георги Първанов за вестник "Труд", в което той обвинява премиера, че прави сериозна грешка като назначава свои съветници в бордовете, предизвика противоречиви реакции сред депутатите.

Припомняме, държавният глава заявява, че „намира за сериозна политическа грешка на министър-председателя - с уговорката, ако е вярна тази информация - поставянето на членове на екипа му в бордове на предприятия, при това, без те да имат отношение към съответния бранш или материя".

Освен това Първанов коментира и изявленията на политолога Стефан Гамизов, определяйки ги като опит да се гради имидж на премиера за сметка на президента.

В по-голямата част от интервюто Първанов анализира основната си теза, че партиите правят скрит бойкот срещу избирателната реформа.

Той припомня тезите си, залегнали в отчета, който направи на 27 януари, подчертавайки, че нищо не се прави по тези изразени негови идеи.

Първанов намеква, че след още едни консултации с политическите сили ще инициира свикване на референдум.

Янаки Стоилов от БСП заявява, че не иска да се повтарят напреженията между президент и премиер.
Депутатът подчертава, че президентът Първанов има самостоятелна роля в политиката, но не бива да се забравя, че той произлиза от БСП.
Според него е добре президентът да изразява лично мнение по определени въпроси.
По-важно според червения депутат е дали БСП ще бъде силен отбор, дали ще предложи модерна европейска политика, в това число и социална.

От СДС реагираха, че явно има сблъсък на олигархичните обкръжения около президента и премиера, но те нямат куража да поставят пряко нещата, затова го правят чрез маневри и активират определени фигури, за да се нанасят удари.
С това интервю президентът всъщност бяга от отговорност, коментира председателят на парламентарната група на СДС Йордан Бакалов:
"Неговата прогноза, че за България предстоят тежки дни - това означава, че той за толкова време, след като е президент и има определени отговорности - питам аз какво е правил досега, защо сега се сети, че за България предстоят тежки дни".

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира от своя страна, че президентът Георги Първанов на 3-4 пъти говори за себе си и за Бойко Борисов в интервюто.
 "ГЕРБ трябва да реши отношението си към основния конструктор и пазител на тройната коалиция, какъвто е Първанов", каза още Костов.
"Докато ГЕРБ поддържа тези мостове в изправност към Георги Първанов, не може да има истинска дискусия. Десницата не се нуждае от мостове към Първанов", повтори тезата си от последните дни Костов.

От ДПС коментираха, че идеите в това интервю вероятно са много по-дълбоки, отколкото може да се гадае на първи прочит, но все пак в него няма нищо сензационно.
Лютви Местан от ДПС беше категоричен, че едва ли има нова теза в интервюто, която президентът да не е изразявал досега, затова, според него, независимо, че интервюто е на път да се превърне в политическия сензация - в него нови послания няма и всичко казано е част от общите решения на коалицията в Катарино.
Новото сега е, че президентът по-категорично застъпва тезите и за неучастие в бордовете и за промените в изборното законодателство, заключи Местан.