В 9.15 часа тази сутрин на стотина метра преди кръстовището на булевардите "България" и "Димитър Несторов" бе извършено покушение срещу собственика на ДЗИ Банк Емил Кюлев.

По непотвърдена информация неговият сребрист джип BMW X5 е бил засечен на завоя от Ауди и Форд “Мондео”.

Според официалната версия на СДВР обаче двата автомобила - Ауди-то и Форд-а, са на хора, които са се опитали да окажат помощ на пострадалите.

В същото време необяснимо до момента е какво е накарало джипа на Кюлев да спре далеч от кръстовището.

Една от версиите е, че убиецът е стрелял от храстите, което накарало автомобилът на изгуби управление и да се блъсне в предната кола.
При това положение обаче е необяснимо защо гилзите са на платното от двете страни на джипа.

Той е!

СДВР издирва мъж на видима възраст около 28 г., висок около 170 см, с изпито, продълговато лице, с мустаци и брада във формата на вертикална лента над долната устна. Бил е с шапка на главата. Телефон за информация 982 05 16 или 166. Анонимността е гарантирана.
Кюлев е убит на място, шофьорът му е откаран в тежко състояние в Института "Пирогов".
Засега няма опасност за живота му, състоянието му е стабилно, съобщи директорът на “Пирогов” д-р Спас Спасков, цитиран от БНР.
Пациентът е наранен в областта на гръдния кош, няма пряко нараняване на белия дроб.
В момента е под наблюдение и ще бъде настанен в централна реанимация, където ще прекара най-малко едно денонощие.

Според свидетели са се чули пет-шест изстрела, по вратите на луксозния джип и от двете страни има пробойни от куршуми.
Полицията е отцепила района в радиус от половин километър, всички коли, включително автобусите и трамваите по булевард "България" са спрени.

Около джипа има петнайсетина гилзи, полицията все още не разполага с информация за вида оръжие, с което е стреляно.

Президентът Георги Първанов отмени визитата си в Алфатар и Главиница. Държавници и политици определят убийството като политическо и удар срещу държавността, неслучайно подбран в дните около евродоклада за България
На мястото са пристигнали шефът на СДВР ген. Румен Стоянов, заместник-директорът на службата Стоян Велчев, началникът на ІV РПУ, както и зам.директорът на Столичното следствие Петко Петков.

Засега няма информация за броя на извършителите на поредния показен разстрел в столицата, нито за автомобила, с който е извършено престъплението.

Припомняме, преди две години, на по-малко от километър от мястото на днешното показно убийство, почти по идентичен начин бе разстрелян Филип Найденов-Фатик.

Междувременно стана ясно, че при отварянето на Българска фондова борса тази сутрин акциите на Банка ДЗИ са започнаха да падат, като по-малко от час след покушението им сривът им е с 14.9%, което е на ръба на ценовото ограничение, под което акциите не могат да паднат повече.
Впоследствие търговията с акции на банката бе прекратена, съобщиха от finance.news.bg
От Асоциацията на застрахователите коментираха от своя страна, че няма никаква опасност от срив в дейността на ДЗИ.

Слухове
От снощи службите ни работят по непотвърдена информация, че бившият бос на СИК Младен Михалев-Маджо е бил убит в Цюрих. Впоследствие това бе опровергано от съдружници и приятели на Михалев.
В часа на разстрела вътрешният министър Румен Петков и колегата му от правосъдието и бивш вътрешен министър Георги Петканов обявяваха в Гранитната зала на Министерски съвет мерките, които техните ведомства ще предприемат във връзка с критичните бележки на Европейската комисия по борбата с организираната престъпност и корупцията.
Почти в самия края на брифинга министър Петков получи бележка, след която светкавично напусна Министерски съвет.

Банкерът е бил прострелян на кръстовището на бул. България и бул. Димитър Несторов Кой е Емил Кюлев
Емил Кюлев е роден на 5 юни 1957 година.
Завършва с пълно отличие Руската гимназия в София. В същото време тренира усилено плуване, участва в националния отбор.
След отбиване на военната си служба служи в школата на МВР в Симеоново и работи в системата на министерството.
Завършва международни икономически отношения.
Емил Кюлев създава през 1988 г. първата частна фирма за административно-правни услуги - "Контракт Кюлев", която функционира и сега.
След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма", които в момента присъстват на пазара и се радват на добър прием сред читателите.
През 1989 г. оглавява банката "Турист банк", която се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска банката.

Основава "Росексимбанк", която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия.
Убеден е, че България трябва да направи всичко възможно, за да се върне на традиционните си пазари в Русия и ОНД. Така тя ще стане много по-атрактивна за Запада.

Член e на Български бизнес клуб “Възраждане”.
През 2002 г. придобива мажоритарен дял от ДЗИ.
Туризмът е другата посока, в която Емил Кюлев успешно работи.