Асеновградската районна прокуратура повдигна обвинение на 55-годишния Райчо Иванов от село Тополово, влачил с колата си по улиците своето куче, съобщи БНТ.

Припомняме, кучето бе завързано за задната част на колата с въже и влачено, оставяйки кървави дири по асфалта. При опит на свидетел да спре извършителя, той излязъл от колата с думите: "Кучето трябва да се мъчи" и после е избягал с колата.

На следващия ден, след като случая предизвиква масово недоволство, полицията установи извършителя и откри изхвърленото в крайпътно дере все още живо куче. Въпреки очевидното намерение на собственика да умъртви животното, още на същия ден то му е върнато за домашно лечение.

Организациите „Четири лапи" и Animal Hope Plovdiv предложиха да поемат за своя сметка лечението и попечителството върху раненото куче. Трупът му обаче бе открит заровен край Тополово.

Обвиняемият бе задържан за 72 часа, а прокуратурата образува досъдебно производство. Предвиденото в Наказателния кодекс наказание е до три години лишаване от свобода и глоба от хиляда до пет хиляди лева.

Иванов ще отговаря за това, че е проявил жестокост към кучето, като му е причинил смърт и деянието е извършено по особено мъчителен начин на публично място.