Три години затвор грозят мъжа, влачил куче с колата си.

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувала прокуратурата по случая с проявената жестокост към куче в асеновградското село Тополово.
Районна прокуратура в Асеновград се е самосезирала по изнесената в медиите информация.

Припомняме, собственикът на кучето - 55-годишният Райчо Иванов завърза животното за автомобила си и го влачи по улиците на селото. Проявата на жестокост предизвика бурната реакция на потребите на социалните мрежи.

На следващия ден, след като случая предизвиква масово недоволство, полицията установи извършителя и откри изхвърленото в крайпътно дере все още живо куче. Въпреки очевидното намерение на собственика да умъртви животното, още на същия ден то му е върнато за домашно лечение.

До вчера съдбата на кучето беше неизвестна, като междувременно организациите „Четири лапи" и Animal Hope Plovdiv предложиха да поемат за своя сметка лечението и попечителството върху раненото куче. Днес от прокуратурата в Пловдив официално обявиха, че трупът на кучето е открит заровен край Тополово, като в момента тече разследване за причините за настъпилата смърт.

Предвиденото в Наказателния кодекс наказание е до три години лишаване от свобода и глоба от хиляда до пет хиляди лева.

По делото са разпитани свидетели, а собственикът на кучето Райчо Иванов е задържан за 24 часа. С извършен оглед на местопроизшествие трупът на кучето е изпратен за извършването на ветеринарна експертиза.

Припомняме, през април 2011 година депутатите гласуваха промените в НК, според които проявата на жестокост към животни ще се наказва по-тежко.

Междувременно, от "Четири лапи" съобщиха, че ще информират европейските институции за пропуските на разследващите, довели до убийството на животното.
Организацията за защита на животните ще настоява за дисциплинарни наказания на служителите на прокуратурата и полицията, които с действията си са позволили това да се случи.

„За нас няма съмнение, че извергът от Тополово не е предприел каквото и да било, за да спаси животното след като то му е било върнато, а е твърде вероятно и умишлено да го е умъртвил, надявайки се след като то изчезне, разследването срещу него да бъде прекратено", категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи".

По думите му действията на разследващите органи са изключително непрофесионални и безотговорни.