На започващата днес среща на върха на НАТО лидерите на страните-членки ще започнат разработването на нова стратегическа концепция на Алианса, ще обсъдят ситуацията в Афганистан и ще определят приоритетите си за сътрудничество с Русия.

Това съобщи РИА Новости.

60-тата юбилейна среща на върха на НАТО, която ще се състои на 3 и 4 април във френския град Страсбург и немския град Кел, ще протече в разширен формат. В нея ще вземат участие вече 28-те страни-членки, тъй като в сряда в Алианса официално бяха приети Хърватска и Албания.

Основна задача на форума ще бъде обсъждането на нова стратегическа концепция на Алианса. Документът, който ръководството на НАТО прие през 1999 г. изисква промени с оглед на новите заплахи. Лидерите на НАТО ще обсъдят също така противодействието на новите терористични заплахи, пиратството, ръстът на киберпрестъпността, както и проблемите на енергийната безопасност.

Участниците ще приемат два документа: Декларация за евроатлантическа безопасност и Декларация за Афганистан.

Операцията в Афганистан е една от основните площадки за сътрудничество на НАТО с Русия, която предоставя територията си за транзит на цивилни товари за международните сили в Афганистан, както и за транзит на военни товари за намиращите се в страната военни контингенти на Германия и Франция.

През март тази година външните министри на страните от НАТО взеха политическо решение за възобновяване на сътрудничетвото с Русия в рамките на съвета Русия-НАТО, което беше прекратено от Алианса едностранно заради конфликта с Грузия.

Както заяви официалният говорител на пакта Джеймс Апатурай на юбилейната среща на НАТО предстои да бъдат определени приоритетите за по-нататъшното сътрудничество с Русия.

По думите му НАТО е заинтересовано от сътрудничество с Русия за Афганистан в борбата с тероризма и пиратството.

Расмусен официално се кандидатира за шеф на НАТО.
                        Още...

На свой ред Русия нееднократно декларира готовност да развива с Алианса пълноценни партньорски отношения и в частност да обсъжда въпроси за колективното обезпечаване на европейската сигурност.

Затова в работата на срещата няма да участват представители на Русия.

На юбилейната си среща лидерите на страните от Алианса ще се запознаят с хода на реформите в Грузия и Украйна, които ще им позволят навреме да станат членове на НАТО.

Очаква се на срещата да бъде официално обявено връщането на Франция във военните структури на НАТО. Реинтеграцията ще се изразява в това, че страната отново ще влезе в Комитета за военно планиране, а френските военни ще оглавят командването на Обединените въоръжени сили /ОВС/ на НАТО /Норфолк, щата Вирджиния, САЩ/ и постоянния щаб на ОВС на НАТО в Лисабон.

Франция обаче няма да участва в групата за ядрено планиране и ще запази правото си на избор дали да изпраща свои контингенти за участие в операции на НАТО.

Лидерите на страните от Алианса ще обсъдят и кандидатурите за нов генерален секретар на организацията. Пълномощоията на настоящия ръководител на НАТО Яп де Хоп Схефер изтичат на 31 юли и се очаква на юбилейната среща да бъде огласено името на неговия приемник.

За най-вероятен негов наследник се счита 56-годишният премиер на Дания Андерс Фог Расмусен, който предварително беше подкрепен от всички водещи страни в Алианса с изключение на Турция.

Сред вероятните кандидати за поста са и външният министър на Норвегия Йонас Гара Стере и министърът на отбраната на Канада Питър Маккей. България също издигна кандидатурата на бившия си външен министър Соломон Паси.