Кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО се превърна в национална.

Такава позиция изразяват от НДСВ, като уточняват, че това е факт, заради голямата според тях подкрепа, която предложението среща сред неправителствени организации, медии, анализатори, политици и общественици.

Припомняме, кандидатурата на Соломон Паси беше издигната от жълтата партия на 27 януари, когато оперативното ръководство на НДСВ единодушно взе решение да предложи Паси за най-високия пост в Алианса.  

На своето заседание вчера Министерският съвет подкрепи кандидатурата на председателя на парламентарната комисия по външна политика за поста в Северноатлантическия пакт.

От НДСВ изказват своята благодарност на всички, които са изразили своето одобрение Паси да бъде предложен за генерален секретар на НАТО. Сред имената, които партията посочва като лица, чиято подкрепа за кандидатурата е с обществено значение, са доц. Огнян Минчев, Иван Кръстев, проф. Петър-Емил Митев, Любомир Иванов,  президентът Желю Желев и Максим Минчев.

Припомняме, кандидатурата на Паси предизвика дипломатически скандал в НАТО. Според дипломатически източник от Алианса в НАТО има "традиция за поверително обсъждане на кандидатурата за генерален секретар".

Дипломати, запознати с подобен процес, обясняват, че кандидатите, които прекалено рано са представени на публиката, обикновено отпадат по пътя.