Франция ще получи високи постове в НАТО. Това заяви френският външен министър Бернар Кушнер, цитиран от Ройтерс.

Френският президент Никола Саркози тази седмица може да обяви, че Франция е готова отново да се присъедини към военните структури на НАТО, които планират, участват в тренировките и ръководят съвместни операции.

Това решение срещна съпротивата на опозиционните партии.

Според тях Франция ще загуби способността да действат като противотежест на САЩ.

Външният министър Бернар Кушнер е заявил пред вестник Le Figaro, че моментът е подходящ Франция да се върне към структурите на НАТО, четири десетилетия след като френският президент Шарл Дьо Гол изтегля страната си от военните части на Алианса.

Ще получим едни от ключовите командни постове, и преди всичко, ще участваме в начертаването на плановете, които се предполага, че трябва да следваме", е заявил Кушнер.

В началото на тази година високопоставен дипломат съобщи, че САЩ са се съгласили Франция да поеме ръководството на Стратегическото командване по трансформацията - звено, отговарящо за доктрината на НАТО, разположено в Норфолк, Вирджиния, както и над командния пост в Лисабон и щаба на силите за бързо реагиране.

Франция вече е четвъртата по големина страна, която участва с войските си в НАТО.

Президентът Никола Саркози се стреми да убеди скептично настроените си сънародници, че е в интерес на страната да се отмени решението на генерал Шарл дьо Гол, който изтегли войските си от НАТО.

„Ние взехме участие във всички военни операции на НАТО в Босна, Косово, Афганистан, но без да участваме в планирането на действията. Франция не може да продължава да бъде единствената страна, която снима филми, но не е поканена за обсъждането на сценария", коментира Бернар Кушнер.

Той допълни, че връщането на Франция в НАТО би донесло голямо влияние на Европа в Алианса.