За трета поредна неделя хиляди софиянци излязоха на улиците, за да протестират срещу монополите, банките, настоящия политически ред и енергоразпределителните дружества. Този път шествието на народа е обвързано и с Националния празник 3 март.

Припомняме, за днес в София бяха планувани няколко основни лъча протестиращи, които по-късно се сляха и тръгнаха към Народното събрание. Единият от основните лъчи тръгна от Орлов мост, другия от сградата на икономическото министерство. Протестни демонстрации организират ВМРО и Атака.

Стотици трибагреници се развяваха над протестиращи софиянци, които тръгнаха от Министерство на икономиката и се отправиха към Президентството и Министерски съвет, след това по „Княз Александър Дондуков" към Паметника на апостола Васил Левски. Там софиянци дружно изпяха химна на България и подносеха венци в памет на най-знаковата фигура на българското Освобождение.
След това демонстрантите се оправиха към Паметника на незнания войн, където коленичиха и запазиха минута мълчание в чест на всички отдали живота си за свободата на България.

И трети март не отърва властта от освиркване
Oще...

Хиляди граждани поднесоха цветя пред вечния огън и дружно извикаха: „От днес сме свободни". Протестиращите носеха големи транспаранти с българското знаме, на които е написано „Орлов мост Народъ в единство". За пореден път недоволните софиянци скандираха: „Мафия", Много сме, силни сме!" и „Всеки ден ще е така до победата".

Хиляди граждани са категорични, че ще излизат на улицата всяка неделя, за да участват в масови национални протести, докато в страната не се осъществи реална промяна, която да доведе до подобрение в стандарта на живот на българите. Много от демонстрантите коментираха помежду си, че дори и след Освобождението от турско робство, народът ни е останал под игото на политици и олигарси, които потискат хората и лишават бъдещи поколения.

Многобройното шествие се оправи към Президентството. До момента градусът на напрежение в тълпата е значително нисък и няма провокации към служителите на реда, охраняващи шествието. Впечатление прави, че полицаите са значително по-малко и по-леко екипирани.

Докато пред Президентството гвардейците правеха тържествена смяна на караула, част от недоволните граждани скандираха: „Оставка!", която е по адрес на президента Росен Плевнелиев.

Представител на протестиращите прочете пред медиите обявление за Национална протестна конференция, която ще се състои на 9 март от 13 часа в спорна зала „Армеец". Официалните искания на демонстрантите включват да се направи референдум за свикване на ВНС и да се приемат промени в Изборния кодекс, според които гражданите да могат да участват на парламентарните избори със свои преки представители.

Народният протест скочи и срещу банките

Още...

Шествието ще продължи към Народното събрание, след което ще се оправи към Орлов мост, където най-вероятно отново протестиращите ще блокират движението.

Стана ясно, че на протеста на „Орлов мост" е обявено създаването на гражданската инициатива, учредена навръх националния празник, която се нарича „Орлов мост- народъ в единство".

В изявлението на учредителите се казва: „Загърбили различията си, по случай националния празник 3 март, представители на различни градове и организации се обединихме в неформално движение на гражданите под наименованието „Орлов мост - народъ в единство". Орлов мост стана своеобразен символ на духовното възраждане на българите, на искреното желание за промяна на съществуващата действителност. Обединяваме се, за да покажем, че сме свободни граждани, които имат намерение да променят съществуващата реалност, да сменят мръсната вода в мръсния басейн... Че свободата е състояние на духа и нека не се опитваме да я търсим другаде, освен в самите нас!

Ние считаме, заявяват учредителите, че ще се състоим като нация не като се свържем магически с героична лидерска фигура, а като се свържем един с друг. Налага се всички заедно - с другите неформални движения, да сложим край на този Преход - не със сила и кръв, а с масовост, организираност и непримиримост. В противен случай скачените съдове на политическата върхушка и монополите ще продължават да се преливат един в друг... от пусто в празно....".

Цял час продължи блокадата на Орлов мост. Масата от демонстранти се простираше чак от Ректората на СУ.

Под музикалния съпровод на български патриотични песни демонстрантите призоваха за единство на всички недоволни граждани и прибавиха към исканията си настоящото Народно събрание да приеме Закона за образованието преди да бъде разпуснато.

Шествието от протестиращи отново достигна Народното събрание като пред паметникa на Цар Освободител разпънаха плакат с надпис: „Бъдеще за младите". Демонстрантите са категорични, че ако образователната ни система се подобри, то тогава ученици и студенти няма да напускат страната и ще влеят потенциала си на българския трудов пазар.

Недоволните граждани продължават да скандират пред сградата на Народното събрание, като новата им емблематична фраза е „Орлов мост", защото мястото вече се превърна в символ на националното обединение и на протестната вълна.

След като изтанцуваха Дунавско хоро пред Народното събрание и поздравиха полицаите с песента на НЛО „Калашников", протестиращите дружно се насочиха към Съдебната палата. Минавайки край Президентството и Министерски съвет, гражданите викаха всички вън и оставка. Много от протестиращите са довели със себе си своите деца, като сред шествието има и хора с инвалидни колички.

След поредното обикаляне по централните столични улици, шествието мина през бул. „Граф Игнатиев" покрай Националния стадион „Васил Левски" и отново се върна на Орлов мост. Демонстрантите вече са значително намалели, като скандиранията също затихнаха.

По-късно протестиращите на Орлов мост се сляха със симпатизанти на „Атака" пред Софийски университет и се насочиха към Паметника на Васил Левски.