Под полицейска обсада и засилени мерки за сигурност премина традиционната церемония по издигане знамето на България по случай 135 години от Освобождението от турско робство. Заради плануваните за днес протести районът около парламента е "обсаден" от служители на реда. Труден бе достъпът до Паметника на Незнайния воин.

За сигурността и мирното протичане на тържествената церемония по издигане на националния трибагреник се погрижиха освен служители на МВР, Военна полиция и НСО. Хеликоптер "кръжеше" над центъра на София.

За пореден ден огромен брой граждани тръгнаха на шествие от Орлов мост в столицата. Те носят националното знаме. На импровизирана трибуна протестиращите обявиха исканията си, последвани от викове „У-у-у-у!„ на участниците в акцията по адрес на управляващите.

И днес - въпреки националният празник, София ще стане арена на няколко масови протести. Двата сборни пункта в столицата са на езерото "Ариана" и пред сградата на Министерството на икономиката. Лъчовете ще се насочат към парламента и ще се слеят в общ митинг. Третият лъч шествие е на ВМРО. Атака също планира митинг.

След края на официалната церемония пред паметника на Незнайния войн, протестиращи, достигнали до него, скандираха „Мафия" и „Оставка".

Във Варна честванията на националния празник също минават на фона на протести. Хиляди протестиращи са се събрали на площада до община Варна. Протестни акции са планирани и в други градове на страната.

По-рано пред паметника на Незнайния войн в София граждани с малки деца също дойдоха, за да почетат националния ни празник. Някои от гражданите носеха и трикольора. Един от първите официални гости, дошли пред Паметника на незнайния воин, бе посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков.

Представители на арменската църква у нас, както и главният мюфтия също уважиха церемонията. Просветният министър в оставка академик Стефан Воденичаров бе сред първите представители на правителството, дошли на тържествения марш на гвардейците. Към него малко по-късно се присъедини и колежката му Нона Караджова, първият ни дипломат Николай Младенов, който се ръкува с представителите на дипломатическия корпус у нас, дошли да уважат празника ни.

Военният министър в оставка Аню Ангелов се ръкува с част от военните. Народни представители също уважиха тържествата пред Незнайния воин- Румен Петков, Андрей Пантев, Христо Бисеров, лидерът на ДПС Лютви Местан, Екатерина Михайлова, както и общински съветници. Тържествен камбанен звън от катедралния храм паметник "Св. Александър Невски" възвести началото на тържеството по случай освобождението на България.

Българският патриарх Неофит дойде, придружаван от дядо Йосиф и знеполският епископ Йоан. Председателят на парламента Цецка Цачева дойде в компанията на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Тя целуна уважително ръка на патриарх Неофит. Красимир Велчев пък използва минутите до началото на тържественото издигане на флага, за да разговаря с Негово Светейшество.

Към 11.00 часа държавният глава Росен Плевнелиев прие почетния караул и поздрави гвардейците по случай 3 март.

Липсата на премиера в оставка Бойко Борисов и двамата му вицепремиери - Цветанов и Дянков, бе осезаема за журналистите. Припомняме, Борисов не се появи и на 19 февруари - причестването годишнинита от гибелта на Апостола Васил Левски.

Тържественото "Ураааа" на гвардейците накара малчуганите, дошли пред Паметника на Незнайния воин, да развеят българския флаг. И тази година, както и в предишни не липсваше и знамето на Русия, развяно от граждани, запазили топли чувства към федерацията.

Венци в знак на признателност към загиналите за българското освобождение поднесоха президентът Росен Плевнелиев, парламентарният шеф Цецка Цачева и военният министър Аню Ангелов. Българският патриарх, президентът, Цецка Цачева и Аню Ангелов наблюдаваха от тържествената трибуна маршът на гвардейците, посрещнат с аплаузи от мнозинството.