Под звука на каба гайди и войводски песни пред БНБ  се събраха над 1000 протестиращи. Припомняме, от  там днес тръгва единият лъч протестиращи в София.

„Днес ще докажем, че сме народ", заяви Янко Петров, качен на камион. „За България", извика той. „Хората развяваха българския флаг. Знаем какво искаме", заяви и Дончо Дудев.

„Днес ние отново се борим за свободата си - свобода от монополите, от олигарсите, от кликите, наричащи себе си партии", подчерта той. „Днес ние сме тук заради престъпно ниските доходи", изтъкна Дудев.

Той коментира, че не е редно на избори заедно с избирателите гласуват и около 700 000 мъртви души.  „Така вотът е подменен от несъществуващи избиратели", категоричен бе Дудев. „На прага сме на поредния фарс", каза още той и настоя да се изчистят мъртвите души от избирателните списъци.

Дудев настоя пред събралото се множество за честни избори.

„За България до край", настоя той. С аплаузи и викове „Ура" бяха посрещнати думите му. Тълпата изригна във викове „Победа". Към събралите се присъединиха още протестиращи, дошли откъм Министерски съвет, носещи българското знаме, цветя и венци.

Организаторите на протестите видяха пламъка на надеждата в очите на събралото се мнозинство. Затова и според тях България има бъдеще, защото  гражданското общество се е събудило.

Те се заканиха да бъде записана нова страница от историята на страната ни  и тази страница ще започва с мотото на делото на Дякона Васил Левски „за чиста и свята република". Хората пред БНБ извикаха ентусиазирано: „България, България".  Под звуците на „Аз съм българче" те потеглиха към МИЕТ, където ги очаква друг лъч от недоволни от монополите и  високите сметки.

Малко момиченце на около три годинки, дошло с родителите си, и развяващо трикольора също се присъедини към лозунгите: „България".

Най-отзад на хилядното шествие имаше мощна група от протестиращи, които бяха предвождани от юнаци с тъпани и облечени в български носии.  Викове „Победа" съпровождаха шествието до Министерство на икономиката.

Вчера в писмо до медиите протестиращите обявиха и исканията си:

  • 1. Забрана за едностранната промяна на лихвите и останалите параметри по договорите за кредит /потребителски и ипотечни/ .
  • 2. Пълна прозрачност по отношение на лихви, методологии, критерии за оценка. Отмяна на пар.1, т.6 от Допълнителните разпоредби на Закона за потребителския кредит, даващ право на банките да изменят лихвите по кредитите по собствена методология /т.нар. базов лихвен процент/.
  • 3. Приемане на закон за фалит на физическите лица, с който да се регламентира до каква степен фалиралите кредитополучатели остават длъжници на банките.
  • 4. Приемане на закон за финансовия омбудсман, с който да се регламентира адекватен механизъм за извънсъдебна правна защита на потребителите на финансови услуги.
  • 5. Отмяна на чл.417, т.2 от ГПК в частта, която предоставя право на банките да получават по облекчена процедура изпълнителен лист въз основа на извлечение от счетоводни книги.
  • 6. БНБ да започне да изпълнява функциите си по реален надзор над дейността на банките в страната, в това число да следи и санкционира всички констатирани банкови нарушения по Закона за кредитните институции;
  • 7. Поемане на персонална отговорност и незабавно освобождаване на г-н Иван Искров от поста Управител на БНБ поради неадекватната политика на БНБ, довела до масови нарушения на ЗКИ от страна на банките в България в периода 2008 - 2012 г.