Разследващите извършения днес във Волгоград атентат проверяват информация, че извършителят на кървавия акт не е "шахидката" от Дагестан Оксана Асланова, а мъж, предадоха руските информационни агенции. Твърди се, че той е със "славянска външност". На мястото на експлозията е намерен мъжки палец с част от граната.

Възможно е и терористите да са повече от един. Засега официално потвърджение на тази информация няма.

Часове след атентата бе съобщено, че е намерена и обезвредена от сапьорите неизбухнала граната. Намерен е и пистолет.

Пореден взрив във Волгоград, 10 загинали

 

Още...

При задействането на взривното устройство се е чул мощен взрив. По-рано бе съобщено, че мощността на експлозива е била не по-малко от 10 кг. тротилов еквивалент.

За предполагаемата извършителка Оксана Асланова е известно, че е жителка на Дагестан, вдовица на загинал терорист и приятелка на Наида Асиялова, която извърши терористичен акт във Волгоград през октомври. Издирват се и още две жени, близки до нея.

Според разследващи, зад двата атентата във Волгоград (през октомври и вчерашният на жп гарата) стоят едни и същи извършители. "Почеркът" им е идентичен, предаде УНИАН.

Световните лидери остро осъдиха терористичния акт, извършен по-рано днес на жп гарата във Волгоград, при който загинаха най-малко 18 души и бяха ранени 45 други.

Дните от 1-и до 3-и януари 2014 година са обявени за дни на траур в памет на жертвите.

Руският президент Владимир Путин вече поднесе съболезнования на семействата на жертвите и призова властите да разкрият в най-кратки срокове стоящите зад атентата, както и да въведат нужните мерки за сигурност по гари и летища.

Руският патриарх Кирил призова към борба с тероризма и изрази съболезнования за загиналите. Той се моли за душите на загиналите християни и за бързото оздравяване на ранените. Тероризмът, каза патриархът, изповядва една и съща идеология на омразата, без значение от националността на екстремиста. Той е убеден, че властите ще направят възможното да провалят усилията им да убиват и осакатяват.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, както и държавните глави на Германия Йоахим Гаук, Украйна Виктор Янукович, Латвия Андрис Берзинш, Естония Тоомас Хендрик Илвес, както и премиерите и председателите на парламентите им изразиха ужаса си от случилото се точно по време на празници.

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров изрази увереността си, че борбата с екстремизма не може да се води с демократични средства. Той призова руския парламент да приеме нужцните законови мерки, чрез които терористите да бъдат строго наказани.