Взрив е избухнал в тролей във Волгоград, съобщи "Гласът на Русия".

Загинали са най-малко 15 души. Сред тях има и дете на една година. По последна информация ранените са 41 души, 27 хоспитализирани.

Припомняме, това става само ден след терористичния акт на гарата в града, при който самоубиец се взриви, убивайки 18 души.
Така само в рамките на по-малко от 24 часа двата атентата убиха 33 души, ранявайки над 100.

Путин нареди да се засилят мерките за сигурност в цяла Русия
Още...

Сред ранените е и шофьорът на тролейбуса, който е настанен в болница. Шестима от пострадалите са в тежко състояние.

Взривът станал в пиков час тази сутрин на улица Качинцев в Дзержинския район на Волгоград. Във взривения тролей имало много студенти, които отивали на лекции, съобщили очевидци.

Взривът е бил толкова мощен, че тролеят, който е бил препълнен, е напълно разрушен. Останал е само металният скелет.

Атентаторът от жп гарата във Волгоград е мъж?
Още....

Наоколо се намират пазар и магазини. Мощният взрив е счупил стъклата на сградите, намиращи се на мястото на извършения атентат. Експлозията е чута на километри. 

Семействата на загиналите ще получат по 1 милион рубли обезщетение от държавата, а на пострадалите между 200 и 400 хиляди рубли.

Най-вероятно става въпрос за пореден атентат на същите извършители, тъй като има прилики между него и случилото се вчера на гарата.

Официалната теория е за поставено взривно устройство в тролейбуса и не става въпрос за атентатор-самоубиец. Експерти заявиха, че е твърде рано да се говори дали бомбата е имала часовников механизъм или е задействана от разстояние.

Но малко по-късно разследващите от Руския следствен комитет потвърдиха, че атаката в тролейбуса е извършена от мъж атентатор-самоубиец. Мощността на експлозива е била не по-малко от 4 килограма тротилов еквивалент, обяви говорителят на комитета Владимир Маркин.

Връщане на смъртното наказание поискаха руски депутати
Още...

Руският Следствен комитет допълни също, че не изключва възможността да има връзка между вчерашния атентат и днес, тъй като поразяващите елементи, добавени към взривното вещество са идентични и при двете експлозии и най-вероятно са изготвени на едно и също място.

Националният антитерористичен комитет смята, че експлозията е станала в централната част на тролейбуса.

Следствието е убедено, че времето и мястото на атентата не са избрани случайно, тъй като сутрин този маршрут в района на Качинския пазар се ползва от много хора, в това число и студенти от близките вузове.

Според предварителната информация, атентаторът е Павел Печенкин, който е роден в Република Марий Ел, съобщи източник за „Гласът на Русия".

Той се е присъединил към дагестанската съпротива през пролетта на 2012 година.

Родителите му нямат информация за него от септември 2013 година. Смята се, че той е фелдшер (парамедик) по професия към спешната помощ.

Във Волгоградска област е обявен траур от 30 декември до 3 януари в памет на загиналите при двата терористични акта.

С решение на губернатора са отменени всички новогодишни празнични мероприятия.
Отменени са и развлекателните сутрешни и новогодишни представления с масово участие на деца.

В същото време мерките за сигурност са засилени в столицата Москва, обявиха официални представители.

Президентите на Русия и САЩ са получили подробности във връзка с атентата. САЩ са предложили помощ на Русия, съобщи Белия дом.

"Кавказко емирство" - свързано с атентатите във Волгоград, смята експерт
Още...

Междувременно свидетели съобщават за експлозия до мол „Даймънд" в района на Тракторозаводски в града и взрив, който е имал за цел да удари миниван в района Краснооктябрски. Обаче РИА Новости опровергава информацията, като се позовава на градската администрация, след като социалните мрежи твърдят за взрив в района на Тракторни във Волгоград.

Припомняме, разследващи смятат, че при вчерашния атентат на жп гарата, при който загинаха 18 души и бяха ранени 45 други, терористите са били двама. Първоначално шахидка от Дагестан бе идентифицирана като извършителката.

По-късно обаче се появи информация, че самовзривилият се е мъж. На мястото на кървавия акт вчера бе намерен мъжки палец и част от граната. Обезвредена бе и неизбухнала втора граната, както бе намерен и пистолет. Мощността на експлозива е била не по-малко от 10 кг. тротилов еквивалент.

100 хиляди спасители в Русия са в режим на бойна готовност
Още...

Вероятно едни и същи хора стоят и зад атентата във Волгоград от октомври тази година.

Във Волгоград за 15 дни е обявена най-висока степен на заплаха за подобни кървави нападения.

Плевнелиев, Орешарски, Вигенин, Миков и Борисов изпратиха съболезнования на Русия.