Най-малко 16 души загинаха, а 45 други бяха ранени при атентат на жп гара в руския Волгоград, съобщи ИТАР-ТАСС. 40 от ранените са хоспитализирани. 30 от тях остават в болница.

Нападението е извършено в 12:45 часа местно време от терористка-камикадзе в сградата на гарата, близо до входа й.

При задействането на взривното устройство се е чул мощен взрив. По-късно бе съобщено, че мощността на експлозивът е била не по-малко от 10 кг. тротилов еквивалент.

Сред ранените е 2-годишно момиченце. Неговата майка спасила дъщеря си с цената на своя живот. Майката закрила детето със собственото си тяло, защитавайки го от осколки.

Загинал е и един полицай, който задържал терористката-самоубийца на входа на гарата. Други шестима полицаи са сре ранените.

29-годишният Дмитрий Маковкин изпълнявал патрулно-постова служба, обезпечавайки сигурността на волгоградската железопътна гара.
Той забелязал новопристигнала жена, която според него се държала подозрително - нервничала и се оглеждала уплашено. Полицаят се приближил към жената, за да провери документите й, като в този момент избухнал взривът.
Предполага се още, че експлозията е станала на входа, тъй като "шахидката" не е могла да премине през металдетекторите на гарата.

Междувременно стана ясно, че по предварителни данни атентаторката е дагестанската гражданка Оксана Асланова, обявиха правоохранителните руски институции, цитирани от РИА Новости. Информацията трябва да бъде потвърдена.

Асланова е съпруга на екстремист, ликвидиран в хода на спецоперация. Тя е приятелка на Наида Асиялова, извършила атентата във Волгоград през октомри. Издирват се и още две жени, близки до тях, които са потенциални атентатори.

Образувано е досъдебно производство.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на семействата на загиналите и подкани всички отговорни власти в страната да работят за пълно разследване на атентата в най-кратки срокове и разкриване на хората зад него.

Първите 3 дни на новата година ще бъдат дни на траур в памет на жертвите.

Въпреки експлозията влаковете на гарата пътуват по разписание.

Агенциите припомнят предстоящите Олимпийски игри в Сочи, които ще започнат в началото на февруари 2014 година и мерките, които властите взимат срещу възможни терористични актове.

През октомври Волгоград стана обект на терористична атака, при която бяха убити шестима души, а 37 бяха ранени. Тогава жена атентатор-самоубиец от руската република Дагестан взриви автобус.