Реформаторският блок е новото ДПС, от гледна точка с преяждането с власт. Навсякъде, където се отвори местенце, там идва кандидат от реформаторите.

В студиото на БТВ председателят в оставка на АБВ Георги Първанов нападна не само Реформаторския блок, но и другият коалиционен партньор в правителството - Патриотичният фронт, определяйки езика на Валери Симеонов като недопустим и надминаващ крайностите на изказванията на Волен Сидеров и "Атака" : "Няма такъв език в българската политика и в българската история. Няма такъв език от парламентарната трибуна", каза Георги Първанов.

Той коментира и вчерашното предупреждение на премиера Бойко Борисов да не се разклаща етническия мир в страната като напълно популистко. Според Първанов, Борисов от парламентарната трибуна е казал "не ме гледайте какво правя, а ме слушайте какво говоря." Оценката на лидера на АБВ за поведението на премиера е, че в последно време се наблюдава сериозно връщане към авторитарния стил от първия мандат.

Освен това Георги Първанов разкритикува правителството заради претенциите, които има за реформи. По думите на Първанов, Ивайло Калфин е единственият министър, който е предложил много и реални реформи. "Какви реформи са предложени от реформаторите?", попита Георги Първанов и коментира, че дори и в наименованието на политическата формацията "Реформаторски блок" "проличава това, което навремето Иван Костов е създал - същата претенция, същия етикет, но лишен от съдържание."

"Ивайло Калфин е не само най-добрият министър, но и най-големият реформатор", категоричен бе Георги Първанов, въпреки че според него АБВ има "скромно присъствие" в управлението и нямат претенции за постове и назначения, а "реформаторите се разхождат по гърба на премиера". "Ние имаме претенции за политики", посочи Първанов.

Така и той посочи, че АБВ престава да приема за основа за отношението си към коалицията подписаното споразумение, въпреки че и там е записано, че АБВ си запазва правото да има особено мнение по редица въпроси. "Ние ще правим каквото трябва, произтичащо от предизборните ни ангажименти", обясни Първанов позицията на АБВ на "плаваща подкрепа".

Това според него е логично следствие от липсата на диалог. "Ние нямаме политически диалог с останалите партии от коалицията", каза Първанов, но обясни, че той и не иска да има такъв диалог, а реално иска да има "нормални, цивилизовани коалиционни отношения". Като изкючително възмутително в поведението на останалите коалиционни партньори лидерът на АБВ определи начина, по който се поднасят като информация такива важни новини като новия дълг и промените в сектор Енергетика.

Според Първанов един вот на недоверие за енергийния сектор няма да е без основание, ако бъде поискан от опозицията в момента.

Също така според Георги Първанов двамата министри, на които трябва да се иска оставката са военният и външният, тъй като техните "изказвания, поведение и политика е във вреда във всяко едно отношение".

Според Първанов абсолютно недопустимо е отстраняването на шефа на военното разузнаване, където никога не е имало не-професионалист.

"Какви са претенциите и основанията на министъра - останали са в системата хора, родени преди 1961 година? Колко изобщо от хората, останали в България, са родени преди 1961?", реторично попита Първанов. Според него 25 години от началото на прехода да се прави лустрация е чиста провокация.

Георги Първанов коментира накратко и промените в сектор Сигурност, където според него действията, оставките и въобще поведението на премиера и министрите издават липсата на концепция. В оставката на министър Веселин Вучков, според Първанов, има предимно лично неразбирателство с премиера, но заедно със следващите оставки (на главния секретар и шефа на ДАНС) е показала ясно, че някъде по системата има не зависимост, а взаимозависимост.

Въпреки това АБВ подкрепиха избирането на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, тъй като дори и да е компромисна фигура, това не означава, че няма да се справи. "Румяна Бъчварова би могла да внесе спокойствие в сектора", призна Първанов.