След като парламентът гласува оставката на Вучков като вътрешен министър и избра Румяна Бъчварова за нов МВР шеф, министър-председателят Бойко Борисов взе думата, за да отправи молба към депутатството.

Бойко Борисов сподели, че е притеснен сериозно от езика на омразата. Ако така продължаваме до местните избори, няма да се разминем без етнически конфликт, опасява се министър-председателят. Играете си с огъня. Етническият конфликт бил страшно нещо, по думите му.

Политическата битка между ГЕРБ и ДПС била управляващата партия да вкара като депутати повече мюсюлмани, а ДПС повече християни. Според Бойко Борисов не можело да се пришие ДПС към ГЕРБ.

Не минавайте границата, настоя той: "Г-н Местан, искам да знаете, тръгнат ли да минават тази граница на толерантността, аз няма да бъда в управлението", обеща той и увери, че ГЕРБ нямали нищо общо с модела "Кой".

Държавата е много крехка, обяви премиерът. Това, което можело да съсипе държавата, е етническият мир.

Спешно премиерът поиска подкрепа от парламента за законови промени за КТБ. Кабинетът ще предложи служебен синдик в банката. Той направи справка на казуса "КТБ" и на съдебните дела, които бавят разрешаването на случая.

Милиарди дадохме там, припомни Борисов. По най-бързия начин трябвало да се гарантира, че държавата ще си събере парите. Наложителни са спешни законодателни мерки, подчерта Борисов. Промените трябва да са в сферата на банковата несъстоятелност.
Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност предлага кабинетът, като Борисов се надява до седмица той да е факт и да важи със задна дата. Очакваме поне милиард и половина да можем да върнем от банката, което сме вложили като държава, обясни премиерът.

Много съм притеснен, сподели Бойко Борисов. Заради забавянето на казуса, квесторите могат да разпродадат имуществото на банката и най-големият кредитор - държавата, да не може да бъде "обезщетена" заради фалита на КТБ. Не бива да оставяме да разграбват банката, смята Борисов.
Разчитам на вас, обърна се той към депутатите, повтаряйки го няколко пъти.

Той настоя, без да се делят на партии политиците да спасят парите на държавата. Дано сте ме разбрали, с уважение към всички.