Срещата на върха на лидерите на държавите членки на Европейския съюз се отменя. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

На срещата трябваше да бъде прието окончателното решение за ситуацията около кризата в Гърция и дълговете на страната.

Доналд Туск съобщи обаче със съобщение в Туитър, че срещата на страните от Еврозоната в неделя все пак ще се състои и ще продължи дотогава „докато ние не завършим преговорите за Гърция".

Финансовите министри на страните от Еврозоната трябва да вземат решение дали да подкрепят старта на новата програма за финансова помощ на Гърция и да санкционират излизането на страната от еврозоната.

Тази нощ Еврогрупата приключи заседанието си без да успее да вземе решение за гръцкия дълг. Обсъждането на въпроса продължава днес по обяд.

Финландия се е обявила твърдо срещу представянето на нов пакет от финансова помощ за Гърция. Финансовият министър на Скандинавската страна Александър Стуб е заявил пред колегите си, че е получил мандат дори и за изключването на Гърция от Еврозоната.

Според коментарите основният проблем се явява недоверието, че гръцкото правителство ще извърши реформите, които само обещава и предлага.

Скептично за споразумение днес се изказа словашкият финансов министър Петер Казимир. "Единственото нещо, което може да направим е да направим препоръки към държавните ръководители", заяви Казимир преди началото на срещата и подчерта, че липсата на доверие е толкова голяма, че не е възможно постигането на договор. Единственото, което може да промени това, това са бързи, незабавни и решителни реформи.

Франция и Италия са в малцинството, което настоява за бърза сделка с Гърция за дълга. Германия води мнозинството от държави, които искат гаранции от Атина преди да се пристъпи към нов заем за Гърция.

В нощта срещу събота гръцкият парламент утвърди план за икономически реформи, предложени от премиера Алексис Ципрас въпреки подкрепата, която той получи срещу рестрикциите от ЕЦБ, МВФ на референдума на 5 юли.