Новото предложение на гръцкия премиер Алексис Ципрас е било получено. Това е заявил говорител на председателя на еврогрупата Йерун Дейселблум в "Туитър".

Както бе съобщено по-рано, Ципрас имаше срок до полунощ да го изпрати. Съобщението обаче е лаконично и в него се казва още само, че Дейселблум за сега няма да обсъжда полученото писмо.

Въпреки референдума в страната и острите изказвания на Ципрас и министри от правителството, накрая все пак правителството склони да проведе реформи и да наложи непопулярни ммерки, за да поиска трета спасителна програма.

По-рано бе съобщено, че реформеният план на Гърция може да включва 12 милиарда евро съкращения на разходи и увеличаване на данъците - с няколко милиарда евро повече от очакваното.

Гръцката медия Enikos отбелязва, че вместо да бъде отчетен ръст от 0,5% тази година, месеците на несигурност и наложеният за почти две седмици контрол върху капиталите означава "рецесия от около 3%".

„Изчислено е, че мерките от 8 милиарда евро, които Гърция представи за 2015 година и 2016 година ще трябва да бъдат увеличени с 2 милиарда евро на година, като по този начин се увеличават до 12 милиарда евро за две години", пише Kathimerini.

Вестник Naftemporiki излиза с подробности за предложенията: ще бъде увеличен корпоративният данък от 26% до 28%; увеличаване на ДДС-то за луксозни стоки от 10 на 13%; увеличаване на ДДС-то за преработени храни, ресторанти, транспорт и някои здравни услуги до 23% от 13% и увеличаване на ДДС-то за хотелите от 6,5% до 13%.

Програмата за реформи трябва да бъде разгледана в събота от финансовите министри на страните от еврозоната и в неделя от лидерите на ЕС на извънредната среща на върха. Днес ще бъде гласувана от гръцкия парламент.

На този етап третият спасителен пакет ще бъде в размер на 52 милиарда евро, които Гърция иска да бъдат разпределени за период от три години. Гръцки медии също информират, че Международният валутен фонд настоява за по-голяма пакет - в размер на 60-70 милиарда евро. Късно вчера МВФ обяви, че е необходимо допълнително орязване на дълга, тъй като не е устойчив и страната ще се нуждае още от външна финансова помощ.

САЩ, МВФ и ЕК се обявиха за облекчаване на гръцкия дълг, но германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността.