След дълга и тежка нощ на дебати, протичащи при многохиляден протест на несъгласни със строгите ограничения пред сградата на гръцкия парламемт, депутатите одобриха плана за  реформи, представен по-рано от пемиера Алексис Ципрас на международните кредитори, с искане за нова спасителна програма.

Гласуването е приключило с 251 гласа "За", 32 "Против", а 8 се въздържаха, като сред последните е бил и председателят на парламета (от СИРИЗА). Девет депутати са отсъствали.

Ципрас призова в реч пред народните представители да бъде подкрепен, защото това е отговорно решение, а и гръцките избиратели не са гласували за излизане от еврозоната. Очакваше се опозицията да каже "Да" на реформите, но някои депутати от управляващата СИРИЗА заявиха вчера, че предпочитат връщането на драхмата.

Очакваше се и "присъдата" на кредиторите и по-рано стана ясно, че те приемат предложенията положително. Такава бе и оценката на повечето евролидери. Днес финансовите министри от еврогрупата ще се съберат, за да обсъдят плана на Атина.