Два дни след като депутатът от реформаторския блок Димитър Делчев в прав текст заяви в кулоарите на парламента, че идеите на РБ за промяна в Конституцията включват главният прокурор да може да бъде освобождаван предсрочно, реформаторът и вицепремиер Меглена Кунева се опита да позаглади въпроса, като явно влезе в схемата „проба-грешка".

Припомняме, след обявеното от Делчев последва остра реакция от страна на главния прокурор, а пък вчера вторият човек в ГЕРБ - Цветанов, също в прав текст обяви, че тази „идея" няма да мине.

Пред радио К2 Кунева лаконично коментира, че това, което бе обявено от Делчев за „идея на реформаторите" не е било предмет на предложенията, които гласуваха народните представители за промени в Закона за съдебната власт.

Обезпокоена, Кунева изтъкна, че всеки един опит да се притурят нови въпроси към промените в Конституцията, ни отдалечава от постигането на съгласие.

„Ако няма съгласие, промените на първо четене, няма да бъдат приети до края на лятната сесия на Народното събрание, което значи, че Конституцията отива на практика за догодина", заяви още вицето на Борисов.

В този ред на мисли тя все пак подчерта, че в Реформаторския блок са се съгласили на много по-минимални промени в Конституцията от тези, за които са мечтаели.

Стана ясно още, че Кунева разчита на плаващ кворум, но най-вече на подкрепа на партиите, които не са част от управляващата коалиция, за постигане на необходимите 180 гласа за приемане на промените на първо четене.

Припомняме, за да има промяна на основния закон трябва тя да е минала на три четения, събирайки по 180 гласа минимум на всяко гласуване.

Ако това не стане, но все пак гласувалите са 160, то в рамките на от два до пет месеца предложението отново може да бъде внесено за гласуване в НС, като тогава то може да бъде прието и с две трети мнозинство - 160 гласа.