Главният прокурор да може да бъде освобождаван предсрочно при нарушаване на законите или пък в случай на уронване престижа на съдебната власт.
Това е една от идеите на Реформаторския блок за промени в Конституцията - актуалната тема във всички парламентарно представени партии.
Един от начините за такава смяна на обвинител номер 1 е например Народното събрание да поиска с две трети мнозинство от президента подобно освобождаване.

Реформаторите ще искат също и въвеждането на възможност парламентът да може да вика по всяко време главния прокурор и той да е длъжен да дава информация по конкретни казуси. "Така ще се повиши отчетността на прокуратурата", обясни пред журналисти в парламента депутатът от РБ Димитър Делчев.

"Идеята ни е обаче всички промени да влязат в сила за следващия главен прокурор, за да е ясно, че не влагаме политически смисъл", увери още народният представител от блока.

Междувременно обаче коалиционният колега на реформаторите, патриотът Валери Симеонов, коментира в кулоарите, че е скептичен дали въобще ще се стигне до промени в основния закон. По думите му опозицията не е съгласна и няма да бъдат събрани необходимите гласове за конституционни промени.

Делчев каза още, че в момента има сформирана контактна група именно за промените в Конституцията, която най-вероятно утре ще се събере отново.

В последствие обаче стана ясно, че представители на АБВ, ПФ, РБ и ГЕРБ вече са се събрали в кабинета на парламентарната шефка Цецка Цачева, която миналата седмица даде срок 14 май (т. е. днес, б.р.) да са готови първите чернови за промените в Конституцията. В парламента е и правосъдния министър Христо Иванов.

На срещата народните избраници ще разгледат документ с предложени конституционни промени, изготвен от експерти на Министерство на правосъдието и експерти от ГЕРБ. "Реформаторският блок ще внесе своите предложения, които ще придвижим по надлежния ред", посочи Делчев и добави - "хубаво е да успеем да вкараме сега в Конституцията всичко, което е важно за съдебната реформа".

Сред предложенията на РБ за изменения са и правото на индивидуалната конституционна жалба, с която всеки български гражданин ще може да защитава правата си и пред Конституционния съд.