Главният прокурор Сотир Цацаров не одобрява предложенията на Реформаторите за промени в Конституцията, които засягат неговата длъжност. "Едва ли някой ще погледне добре на това главните прокурори и председателите на върховните съдилища да могат да се сменят като в някои близки балкански страни" предаде БГНЕС думите на Цацаров.

Според предложенията от РБ, при нарушаване на законите или пък в случай на уронване престижа на съдебната власт, главният прокурор ще може да бъде сменен.

"Проблемът не е в това дали 3/4 от депутатите ще могат да свалят главния прокурор. Всъщност тези, които го предлагат, е добре да се справят с решенията на Конституционния съд, но това е отделен въпрос, това вече е въпрос на юридическа култура. Проблемът е в нещо друго, проблемът е до колко този поход към овладяване на прокуратурата ще бъде реализиран", каза главният прокурор.

Той посочи, че Конституционният съд се е произнесъл дали парламентът ще може да освобождава с мнозинство от3/4-ти от депутатите избраният на неговата длъжност и припомни за срещите си с представители на Еврокомисията.

"Някак си тези критики, които ги чух тук или ги чувам тук, ежедневно от реформатори, псевдореформатори, нереформатори и т.н. не, че прокуратурата работи перфектно, но никой не ми ги каза в Брюксел", посочи той.

Според него едва ли някой там ще погледне добре на възможността за смяна на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Относно искането за парламентарен контрол върху главния прокурор и дейността на прокуратурата Цацаров заяви, че приветства подобна стъпка. "Всякакви идеи за такъв контрол са добре дошли. Що се отнася до това какво, как и по какъв начин - докато не видя нещо написано, а до момента чувам само словоизлияния, абстрактни политически идеи, които се опитват да добият юридически привкус, - не мога да кажа нищо друго", заяви Цацаров.