Наложените вчера от САЩ санкции на 20 души от обкръжението на руския президент Владимир Путин включват и двама финландци, тоест на граждани на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Разширяването на визовата забрана и замразяването на активи на хора от вътрешното обкръжение на Владимир Путин е във връзка с анексирането на Крим от страна на Москва.

Петролният бизнесмен Генадий Тимченко и Борис Ротенберг, който е получил важни договори, свързани с олимпиадата в Сочи, имат освен руски също и финландски паспорти.

Тимченко и Борис Ротенберг купиха спортно съоръжение в Хелзинки миналата година, както и 49% от професионалния хокеен отбор Jokerit, който от следващия сезон ще се премести от финландската в руската лига.

Смятаме, че ситуацията е несправедлива, но можем да кажем, че американските действия нямат незабавно влияние върху бизнеса на семейство Ротенберг във Финландия", каза синът на Борис Роман Ротенберг.

Служител от финландското външно министерство заяви, че американските санкции няма да имат правен ефект във Финландия. "Авоарите във Финландия няма да бъдат замразявани и пътуването няма да бъде ограничено", поясни той.

Запитан дали ще бъдат включени в списъка на санкционираните от ЕС, финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб каза, че това няма да стане автоматично.

„Американците си имат свои списъци, европейците също си имат свои", подчерта той.

Премиерът на страната Юрки Катайнен каза за финландската медия STT, че не се изключва финландски граждани да влязат списъка на ЕС.

Припомняме, САЩ и ЕС наложиха вече два кръга от санкции срещу руски и украински длъжностни лица.