Днес САЩ налагат допълнителната цена, която трябва да плати Русия във връзка с Крим и Украйна. Това обяви на извънреден брифинг президентът на САЩ Барак Обама.

По думите му Вашингтон налага допълнителни санкции на руски длъжностни лица.

Русия трябва да е наясно, че допълнително ескалиране само ще я изолира повече от международната общност", поясни той.

Обама каза също, че е подписал нова Изпълнителна заповед, която ще му позволи да наложи санкции върху руски индустриални сектори, включително и енергийния сектор - стъпка, която драматично ще увеличи икономическия натиск върху Русия, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

България поомеква спрямо Русия и Украйна
Още...

Белият дом обяви, че санкциите са срещу 20 длъжностни лица, които са свързани с руските действия в Крим. В разширения списък на САЩ влизат руски чиновници, бизнесмени и депутати. В списъка са включени: собственикът на банка „Россия" Юрий Ковалчук, шефът на руските железници Владимир Якунин, бизнесмените Борис и Аркадий Ротенберг и Генадий Тимченко.

Останалите са: Евгений Бушмин, който е заместник-председател на Съвета на Федерацията на Русия, Владимир Жабаров - първи заместник-председател на Комисията по външна политика към Съвета на Федерацията; Андрей Фурсенко - съветник на Путин, Алексей Громов - заместник ръководител на президентската администрация, Сергей Иванов - от президентската администрация, Виктор Иванов, Владимир Кожин, Сергей Миронов - депутат от руския парламент и лидер на партия „Справедлива Русия", Сергей Наришкин, Виктор Озеров - председател на военната комисия към горната камара на руския парламент, Олег Панталеев - първи заместник-председател на Комисията по парламентарните въпроси, Николай Рижков - сенатор, Игор Сергюн - заместник-началник на Генералния щаб, Александър Тотунов и Сергей Железняк - заместник-председател на Държавната дума.

По думите на Обама, налагат се санкции на длъжностни лица, които подкрепят руското правителство и на банка, която има връзка с тях.

Представител на американската администрация каза, че е санкционирана руската банка "Россия".

Договорът за Крим не подлежи на преразглеждане, каза Лавров на Кери
Още...

Междувременно минути след обръщението на Обама Русия обяви, че е наложила реципрочни мерки срещу американски длъжностни лица. Сред санкционираните американци са заместник-съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Бенджамин Роудс и сенатор Джон Маккейн.

Външното министерство на Русия публикува списък със санкционираните американски длъжностни лица.

В съобщението на руското ведомството се казва, че мерките са в отговор на наложените от САЩ санкции срещу Русия на 17 март.

Русия е наложила общо на 9 американски длъжностни лица: американският сенатор Джон Маккейн, американският сенатор Даниел Коутс, председателят на Камарата на представители на САЩ Джон Бейнър, заместник-съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Бенджамин Роудс, заместник-съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Каролин Аткинсън, съветникът на Обама Даниел Пфайфър, лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд, американският сенатор Робърт Мендес и американският сенатор Мари Ландрю.

Маккейн написа в профила си в „Туитър": „Гордея се да бъда санкциониран от Путин".

Докато аз съм разочарован, че няма да мога да отида на ваканция със семейството си в Сибир това лято, чест е за мен да бъда в този списък", каза от своя страна сенатор Даниел Коутс.

Припомняме, в понеделник САЩ наложиха санкции на 7 руски длъжностни лица и четирима украинци - визова забрана и се замразяват техни активи.

Санкционираните от САЩ руснаци са: председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент - б.р.) Валентина Матвиенко, вицепремиерът Дмитрий Рогозин, съветникът на президента на Русия Сергей Глазев, помощник на президента Владислав Сурков, депутатите от Държавната дума Елена Мизулина, Леонид Слуцкий и членът на Съвета на Федерацията Андрей Клишас.

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович също е в списъка с хора, на които са им замразени активите. Финансовото министерство на САЩ е наложило санкции на Янукович и представители на Крим: лидерът на движение „Украински избор" Виктор Медведчук, председателят на парламента на Крим Владимир Константинов и премиерът на Крим Сергей Аксьонов.