Европейският съюз не успя да реши да наложи търговски или икономически санкции на Русия. Това стана ясно след първия ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която продължи до ранните часове на деня. Санкциите ще се отнасят само за отделни лица. Първоначалният списък бе разширен с още 12 имена - руски и украински длъжностни лица.

Срещата на върха ЕС-Русия, която трябваше да се проведе през юни, е отменена, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой след срещата си с лидерите на ЕС, предаде РИА "Новости". Отменят се и срещите на двустранно ниво.

Американските санкции срещу Русия засягат и граждани на ЕС
Още...

Още във встъпителните си думи, Ромпой заяви, че всички лидери на ЕС осъждат незаконното нарушаване на суверенитета на Украйна и са се събрали, за да намерят обединен отговор на това. Всякакви други стъпки за дестабилизиране на Украйна ще имат сериозни последствия, предупреди той.

Той подчерта, че все още ЕС е отворен за мирно разрешаване на конфликта.

Британският премиер Дейвид Камерън е заявил, че е изпратено ясно, силно и последователно послание. Той допълва, че въпореки тежката за всички работа, е направен прогрес.

Междувременно лидерите на ЕС са дали поръчение на Европейската комисия да разработи план за действие за снижаване на енергийната зависимост на ЕС от Русия.

Това се казва в получения от ИТАР-ТАСС проект на изявление на провеждащата се в Брюксел среща на лидерите на 28-те страни членки.

Европейският съвет дава поръчение на ЕК да проведе задълбочен анализ и да представи до юни всеобхватен план за снижаване на външната енергийна зависимост на ЕС, и особено за най-силно зависимите държави", отбелязва се в документа.

Шулц призова ЕС да прекрати износа на оръжия за Русия
Още...

В момента доставките от Русия покриват около 60% от потребностите на ЕС за петрол и газ.

Очаква се днес сутринта преди срещата на лидерите да бъде подписана политическата част от споразумението за Асоцииране на Украйна в ЕС, както по-рано съобщи и украинският премиер Арсений Яценюк.

По-рано, френският президент Франсоа Оланд заяви, че лидерите на съюза ще отменят срещата на върха на ЕС-Русия през юни и ще решат нови санкции срещу руски длъжностни лица, предаде АП.

Преди срещата на върха на ЕС (вчера и днес) Оланд изтъкна, че събитията в Украйна и Крим са „неприемливи".

По думите му срещата между ЕС и Русия не може да се проведе при тези условия, имайки предвид срещата през юни.

Трябва да излезем с план за други санкции, ако има ескалация", допълни той.

Докато страните членки все още да разединени по отношение налагането на икономически санкции, Оланд подчерта, че „дори ако днес не бъдат решени такива, трябва да бъдат обсъдени и подготвени икономически санкции".

Съобщено бе също така, че през юни ще бъде подписано споразумение за асоцииране на Молдова и Грузия.