Организацията на обединените нации е получила всички необходими документи за присъединяване на Сирия към Конвенцията за забрана на  химическите оръжия, предадоха информационните агенции.

В съобщение на пресслужбата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун се казва, че страната ще влезе в обсега на конвенцията от 14 октомври.

Според американските власти, в Сирия има 45 обекта, свързани с военната химическа програма на страната. Смята се, че половината от разполагат с вещества, които могат да се използват като химическо оръжие. Вашингтон смята, ме към момента всички тези обекти са под контрола на силите на Башар Асад.

Русия се съгласи с оценката на САЩ, че Дамаск разполага с 1000 тона бойно отровни вещества и прекурсори, сред които и такива с нервно-паралитично действие, включително зарин.

Припомняме, вчера Русия и САЩ постигнаха в Женева споразумение за контрол над сирийските химически оръжия, според което арсеналът на Дамаск от такива оръжия трябва да бъде унищожен до средата на 2014 г.
Това стана след тридневни разговори между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров

Генералният секретар на световната организация  Бан Ки Мун изрази надежда ,че постигнатото  споразумение между Москва и Вашингтон ще помогне за подписването на мирен договор, който ще прекрати страданията на сирийския народ.

Сирийската опозиция се обяви против споразумнието между САЩ и Русия.
Главата на Висшия военен съвет на бунтовниците  генерал Салим Идрис заяви та пресконференция в Турция, че то няма да доведе до  решение на конфликта  По думите му, опозицията ще продължи борбата си.

Сенаторът от Аризона Джон Маккейн и колегата му от Южна Каролина Линдзи Греъм също се изказаха критично за споразумението между САЩ и Русия  .

„В това ли е смисълът на споразумението - че Асад сега е наш партньор на масата на преговорите и  може да продължи да избива мирно население и да дестабилизира Близкия Изток с всякакви военни средства докато не стигне до употреба на химическо оръжие. Това няма морално, нито стратегическо оправдание." - се казва в изявлението на двамата сенатори.

Според тях, единственото ефективно решение е да се увеличи значително подкрепата за умерената сирийска опозиция. Това би неутрализирало военното превъзходство на сирийската армия и изземване на инициативата на  бойното поле, и създаване на реални условия за преговори, подчертават Греъм и Маккейн.