САЩ и Русия постигнаха споразумение за принципите, отнасящи се до поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол, съобщават световните агенции.

Това стана след тридневни разговори между Държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров в Женева.

САЩ и Русия се съгласиха, че Сирия трябва да представи пълния списък с химическите си запаси в рамките на една седмица преди да бъдат иззети или унищожени, каза Джон Кери на съвместна пресконференция с Лавров. На нея Кери разясни работна рамка от шест точки.

Основата на споразумението:

  • Сирия да представи пълния списък с химическите оръжия до седмица;
  • Допускане на химически инспектори в Сирия до ноември;
  • Унищожаване на химическите оръжия до средата на 2014 г.

Още...

САЩ и Русия също са се съгласили, че Сирия трябва да допусне международни инспектори до всички свои химически запаси преди да се пристъпи към тяхното унищожаване.

По думите на американския топ дипломат химическите инспектори трябва да действат на територията на Сирия не по-късно от ноември тази година. Запасите с химически оръжия трябва да бъдат изнесени или унищожени до средата на 2014 година, заяви Кери, допълвайки, че целта е справяне с химическите оръжия до средата на 2014-та. Някои от химическите оръжия могат да бъдат унищожени на място, а други могат да бъдат изнесени, всичко зависи от експертите, поясни Държавният секретар.

Той подчерта, че ще бъде използвана сила срещу Сирия, ако Дамаск се провали да изпълни плана.

Американският дипломат изтъкна, че споразумението може да бъде обвързано с резолюция на ООН, която ще заплашва със санкции или сила при неизпълнението му.

На съвместната пресконференция Кери призова правителството на Асад да изпълни публичните си ангажименти. Според него сключеното споразумение между САЩ и Русия „не позволява място за игри".

Лавров и Кери подчертаха, че ако Сирия се провали да приложи договорката, то тогава ще се търси резолюция на ООН, която ще включва Глава 7 от Хартата на ООН, позволяваща използване на сила. Според Кери няма предварително споразумение какви точно мерки могат да се приемат от Съвета за сигурност на ООН, ако Сирия не изпълни споразумението.

Ние всъщност съгласувахме нов процес, много по-убедителен процес" за действие със Сирия, поясни Кери.

Имахме някои различия по време на разговорите, но аз и Сергей никога не сме спирали да разговаряме", отсече Кери.

Париж приветства пробива за Сирия
Още...

Лавров заяви от своя страна, че разговорите между САЩ и Русия са били „отлични".

Сирия ще започне да прилага ангажиментите скоро, поясни Лавров, допълвайки, че САЩ и Русия потвърждават ангажиментите за мирно разрешаване на кризата.

Руският топ дипломат разясни, че сключеното споразумение със САЩ за химическите оръжия не съдържа нищо за евентуално използване на сила.

Руско-американските предложения за сирийските химически оръжия не са „директно приложими", те трябва да бъдат одобрени от Организацията за забрана на химическите оръжия, категоричен е Лавров.

Въпросът за химическите оръжия на Сирия е голяма стъпка към реализация на дългосрочна задача за неразпространение на оръжия за масово поразяване в Близкия изток", смята Лавров.

Целта беше постигната, след като беше изведена от разговора между нашите президенти на 5 септември в кулоарите на Г20, а именно да се пристъпи към поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол, разясни Лавров.

С добра воля САЩ и Русия могат да постигат добри резултати, смята руският външен министър.

Това споразумение по толкова труден въпрос, което бе постигнато за много кратък период, по наше мнение, показва, че предоставя добра воля и ясни инструкции от ръководителите на държавите и предоставя хармонична междуправителствена работа, Русия и САЩ могат да се възползват от резултатите и да пристъпят към уреждане на ключови проблеми, включително и заплахата от разпространение на оръжия за масово поразяване", каза Лавров.

Преговорите в Женева бяха основно насочени към прокарване на руския план, който включва в сърцевината си да се поставят химическите оръжия на Сирия под международен контрол. Сирия се съгласи на плана и изпрати документи до ООН, за да подпише Конвенцията за химически оръжия, която забранява използването и производството на химически оръжия.

Планът накара президента на САЩ Барак Обама да отложи военна операция срещу Сирия.

Бунтовниците: Споразумението не решава проблема
Още...

В същото време докладът на химическите инспектори за Сирия се очаква следващата седмица „категорично" да потвърди, че са използвани оръжия за масово поразяване в близкоизточната страна миналият месец.

Високопоставен дипломат от ООН заяви за БиБиСи, че шефът на световната организация Бан Ки Мун ще представи доклада пред Съвета за сигурност на ООН в 11 часа в Ню Йорк в понеделник.

Високопоставени представители от Белия дом са заявили, че Обама вече не настоява да бъде включена в резолюция заплаха за сила, което е едно от най-големите несъответствия в позициите на Москва и Вашингтон. Но те са подчертали, че Америка си запазва правото на военен удар без одобрението на ООН.

Припомняме, вчера стана ясно, че елитното сирийско Поделение 450, което е центърът на програмата по химически оръжия на режима на Асад, отговаря за химическите оръжия. То е разположило запасите от отровен газ и муниции в повече от 50 района, за да се затруднят САЩ при проследяването им.

По-рано днес председателят на Комисията за външна политика към руската Държавна Дума Алексей Пушков писа, че американското искане сирийските химически оръжия да бъдат поставени под международен контрол в рамките на 2 или 3 седмици е непрофесионално, има най-малко 42 химически депа в Сирия, като някои от тях са разположени в райони, където се водят боеве.