Сенаторът от Аризона Джон Маккейн и колегата му от Южна Каролина Линдзи Греъм направиха критично изявление за постигнатото споразумение между Русия и САЩ за контрол над сирийските химически оръжия, предадоха информационните агенции.
То стана факт след тридневни разговори между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров

Съгласно договореностите, химическият арсенал на Дамаск трябва да бъде унищожен до средата на 2014 г.

„Най-много ни безпокои това, че приятелите и враговете ни ще извлекат от това споразумение един и същи урок - ще започнат да гледат на това като на слабост от американска страна. Не можем да си представим по-неподходящ сигнал към Иран, който се стреми към създаване на ядрено оръжие." - се казва в изявление на двамата сенатори.

Маккейн и Греъм смятат, че изпълнението на подписания от Вашингтон и Москва документ в крайна сметка ще доведе до задънена улица.

„В това ли е смисълът на споразумението - че Асад сега е наш партньор на масата на преговорите и  може да продължи да избива мирно население и да дестабилизира Близкия Изток с всякакви военни средства докато не стигне до употреба на химическо оръжие. Това няма морално, нито стратегическо оправдание." - се казва още в изявлението.

Според двамата сенатори, единственото ефективно решение е да се увеличи значително подкрепата за умерената сирийска опозиция. Това би неутрализирало военното превъзходство на сирийската армия и изземване на инициативата на  бойното поле, и създаване на реални условия за преговори, подчертават Греъм и Маккейн