снимка: emaxpress
Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че е недоволен и от начина, по който се взимат решенията във Висшия съдебен съвет (ВСС), както и от начина, по който се избират неговите членове.
Според вътрешния министър 25 членове на ВСС са прекалено много.

Цветанов коментира отново темата след конференцията на ГЕРБ „Българският пример в борбата с организираната престъпност и корупцията в Европа" и така дава продължение на спора, между МВР и ВСС от миналите седмици.

Размяната на реплики започна от изказването на Цветанов, че се търси начин делото Стойков - Николов да бъде прехвърлено в Германия, за да се стигне до ефективна присъда.

Вътрешният министър не приема критиките към вътрешното министерство от страна на съдиите.

Ще положа максимални усилия, колкото и да е трудно, да заловим някой съдия, за да видим тогава какво ще кажат", закани се Цветан Цветанов.

Имаме нереформирана съдебна системаи тя по никакъв начин не съответства на добрите практики в Европа", смята Цветанов. Политическата квота във ВСС е излишна, категоричен е вътрешният министър.

По думите му политиците трябва да стоят по-далеч от съдебната система, а във ВСС трябва да работят доказани професионалисти и „хора, неопетнени от политически елементи". Съдебната система е зависима от Красьо Черния и подобни субекти, смята още Цветанов.

Според него обаче не само Красьо Черния е проблемът на съдебната система, тъй като той е само „един разкрит елемент".
Проблемът е, че всичко е тотално обвързано и свързано пряко с октоподите и всичко това държавата го търпи 20 години", изтъкна още вътрешният министър.

Аз не искам статуквото да продължава. Аз не искам да живея в такава държава, в която няма промяна в съдебната система", посочи още Цветан Цветанов. Според него няма съдебна воля за тази реформа.

Също така вътрешния министър е убеден, че ВСС няма инструментариума да противодейства на порочните практики в съдебната система.