Прокуратурата е образувала досъдебно производтсво за търговия с влияние във връзка със сигнала на Иван Колев от Висшия съдебен съвет, че се предлагат по 200 000 евро за осигуряване на ръководен административен пост в съдебната система.

Разпитват се членове на Висшия съдебен съвет и магистрати, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.

По думите на Кокинов, всеки ден от миналия петък се разпитват всички лица, които имат отношение по случая. Освен членове на ВСС се разпитват и магистрати - новоизбрани ръководители на съдилища.

Припомняме, Иван Колев от ВСС обяви миналата седмица, че срещу 200 хиляди евро плевенчанин обещавал да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет при избор на ръководител на определена магистратура.

Той допълва, че сигналът за мъжа, който искал парите, му подал един от кандидатиралите се през последните дни магистрат за началнически пост.

По думите му собственото му име било от тези в списъка на плевенчанина.
Информацията си Колев потвърдил и след като получил обаждане от централа на парламентарно представена политическа партия. Колев обаче отказа да посочи коя е партията.

Колев обясни, че мъжът се казвал "Красьо", а пред журналисти го описа като "черничък, с ланци". Той обаче не знае точното му име.