Николай Кокинов е подал оставка и като магистрат, а не само като административен ръководител на Софийската градска прокуратура. Лично главният прокурор Сотир Цацаров мина тази сутрин през ВСС, за да провери има ли такава оставка.

ВСС се събра спешно и освободи Кокинов като градски прокурор
Още...

Той уточни, че оставката на Кокинов като магистрат не може да бъде разгледана, след като има образувано дисциплинарно производство срещу него.

Цацаров потвърди, че в рамките на проверката, образувана във ВКП, ще бъдат разпитани лицата, участвали в скандалния разговор, за който никой по думите му няма съмнение, че се е провел.

Той посочи, че не се чувства предаден от Кокинов, защото решението да постъпи така е лично негово.

Главният прокурор не се чувства засегнат и от казаното от градския прокурор към премиера Борисов по отношение на него самия, а именно - „Не ме гледай, ти си го избра".

Щях да се чувствам засегнат, ако стоях и не правих нищо, коментира той.

Главният прокурор обясни и че той лично няма да иска отстраняването на Николай Кокинов:

„За какво да искам отстраняването на човек, който току що е подал оставка като административен ръководител. Бих искал неговото отстраняване и бих образувал още днес дисциплинарно производство срещу него, ако не беше фактът на подадената оставка. Но при тези условия не виждам за какво."

Борисов-Кокинов-Найденов ще дават писмени показания
Още...

Цацаров сподели, че в петък Николай Кокинов се опитал да даде обяснение за разговора, проведен с експремиера Борисов и бившия министър Мирослав Найденов, записан със СРС и разпространен до медиите.

„За мен основното бяха нелицеприятните класификации, дадени по отношение на колеги и журналисти, защото никой не може да мери и да определя тона на други хора, както и формата на техния разговор", заяви Цацаров.

Припомняме лидерът на ГЕРБ Борисов също активно участва в диалога с „нелицеприятните класификации".

За Цацаров най-голямото нарушение е това, че Кокинов, непосредствено преди обявяването на резултатите от проверката за незаконните СРС-та, обявява, съобщава или може би предава явния резултат от тази проверка по време на записания разговор, провел се в къщата на Борисов в Банкя.

Към момента главният прокурор не се ангажира да каже дали тези негови действия са основание за образуване на наказателно производство. Проверката трябва да изясни има ли престъпление по служба.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от участниците в разговора, ще бъде установено автентичен ли е записът, ще се търси и източник на записа.

Цацаров подчерта, че безспорно установено е и че този запис не е резултат от законно използвани СРС-та.

За утре - вторник, 30 април, премиерът Райков, гл. прокурор Цацаров и МВР шефът Първанова обявиха обща пресконференция

„Никой няма съмнения, че този разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали има още, ще бъде проверено. Мисля, че трудно може да се отрече, че този разговор е воден", подчерта още главният прокурор.

Той подчерта, че той лично се интересува от действията на Николай Кокинов като прокурор и най-вече предоставянето на информация на лице, на което не трябва да бъде предоставяна.

„Опитвам се да правя това, което длъжността ми изисква. Нямам никакво намерение да чакам, нямам никакво намерение да превърна прокуратурата в заложник на нечии интереси или не дай си Боже участник в политическата игра на предстоящите избори", категоричен бе Сотир Цацаров и увери, че се опитват да си вършат работата.

Главният прокурор призна и че не е очаквал толкова тежко начало на мандата му: „Никога не съм очаквал, че от 10 януари досега могат да се случат толкова много неща и никога не съм очаквал, че тези неща могат да поставят на такова изпитание прокуратурата, че могат да са свързани с такива проблеми. Никой не очаква спокоен мандат, но не съм и очаквал за период от три месеца ще се случат такива неща. Но това не означава, че трябва да стоим и да чакаме. Прокуратурата трябва да си застане на мястото."

Той бе категоричен, че амбицията на прокуратурата не е просто да образува дела или да хвърля шок в публичното пространство.

„Мисля, че и президентът беше повече от ясен. Той каза, че всичко това не трябва да се използва за пушилка. Нямаме намерение да правим пушилка, ако правим нещо, ние трябва да го докараме до съд," изтъкна Сотир Цацаров.

Обвинител номер едно отрече казаното от Николай Кокинов, че му е забранено да говори с Малена Филипова. По думите му, не е бил и изолиран, а доказателство за това е, че е участвал в образуването на наказателното производство по случая със СРС-тата.

Цацаров подчерта, че не се чувства предаден от Николай Кокинов: „Ако си играем на това кой е предаден и кой не е... ние не сме чета, която трябва да се кълне, просто всеки трябва да си върши работата."

Според него всичко това, което се случва нито ще му помогне, нито ще разбие прокуратурата. Той е категоричен, че прокуратурата просто трябва да си свърши работата.

Прокуратурата е започнала и обявила определени наказателни производства, коментира Цацаров и увери, че СРС-тата не са изместили темата за нарушенията в енергетиката.

„Ако някой си мисли, че по темата в енергетиката сме спрели да работим, се лъже", осече главният прокурор.

Цацаров отклони въпросите за това кой ще изпълнява длъжността на градски прокурор: „Нека да видим какво ще реши ВСС, нека зачетем и решението на етичната комисия. Едва тогава ще мислим кой ще бъде градски прокурор."

Припомняме, градският прокурор на София подаде оставка, след като до медиите бяха разпространени скандални записи на разговор между него, експремиера Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Подателят на материала се представя за служител СДОТО и твърди, че е направил записа в началото на април по заповед на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

В разговорите се чуват вулгарности, цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти, както и към главния прокурор Сотир Цацаров.

Търси се и информация какво може да се случи с разследването срещу бившия земеделски министър и как да се повлияе на делото.