Висшият съдебен съвет освободи Николай Кокинов като шеф на Софийска градска прокуратура.

Това стана по време на извънредно заседание на ВСС.

Само час и половина, след като етичната комисия умува върху казуса с Николай Кокинов, спешно се събраха 16 от членовете на ВСС.
Всички присъстващи гласуваха „за" да бъде приета оставката на Кокинов. Оставката бе приета без коментари и разисквания.

В началото Калин Калпакчиев предложи създаване на временна анкетна комисия, която да разгледа „разговорите и всички детайли около безпрецедентния скандал, който удря авторитета на съдебната власт."

Той определи случая като изключително тежък и налага по-обща отговорност на ВСС.

Не липсваха и противници на тази идея. Милка Итова бе категорична, че не е сега моментът за създаването на каквато и да било комисия.
По думите й, трябва да се изясни може ли да се самосезират въз основа на изнесени данни за едно незаконно подслушване.

Шефът на ВАС Георги Колев бе категоричен, че в момента не са се събрали да коментират характера на данните и дали са манипулирани и призова да действат по същество. В крайна сметка предложението за такава комисия беше отхвърлено.

Припомняме, градският прокурор на София подаде оставка, след като до медиите бяха разпространени скандални записи на разговор между него, експремиера Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Подателят на материала се представя за служител СДОТО и твърди, че е направил записа в началото на април по заповед на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

В разговорите се чуват вулгарности, цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти, както и към главния прокурор Сотир Цацаров.

При обсъждането на втората оставка - като редови прокурор, членовете на Съвета живнаха и се стигна до дебати.
Основно дилемата беше дали тази оставка да се отложи до приключване на дисциплинарното производство, което се води срещу него.

След като има висящо производство, нашето решение е да не уважим молбата му, обясни Соня Найденова.

ВСС е сезиран с искане за оставка. След като приключи дисциплинарката ще има нови юридически факти, които ще бъдат преценени на следващото заседание, пък бяха част от мотивите решението за тази оставка да бъде отложено.

Към днешна дата, при тези факти, не можем да го освободим, подчерта Камен Иванов.

Единодушно, със 17 гласа, членовете на Съвета не приеха оставката и ще се произнесат по нея след приключване на дисциплинарното производство. Кадровиците подчертаха и че, ако приемат оставката, ще се обезсмисли дисциплинарното производство, а и ще дадат възможност на магистрата да претендира за обезщетения.