Николай Кокинов подаде оставка от длъжността Софийски градски прокурор. Оставката е подадена чрез главния прокурор до Висшия съдебен съвет.

По-рано днес той беше привикан на разпит заради скандалния СРС запис, изпратен до медиите.

Заради изтеклите в медиите записи на разговори между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов незабавно във ВКП е образувана проверка, която да установи автентичността им, както и наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба. До настоящия момент е установено, че аудиозаписите не са резултат от прилагането на СРС-та по предвидения в закона ред, съобщиха от прокаратурата.

В съобщение до медиите от Висшия съдебен съвет обявиха, че настояват за извършване на пълна и бърза проверка на автентичността и съдържанието на записите и публично огласяване на резултатите от нея.

Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата, посочват от ВСС.

Висшият съдебен съвет категорично и навременно ще изпълни правомощията си, предвидени в Конституцията и Закона за съдебната власт, за да запази независимостта и почтеността на съдебната система.

Стана ясно и че комисията по „Професионална етика и превенция на корупцията" се събира в понеделник, за да обсъди днешните СРС-участия на градския прокурор.

Председателят на комисията Ясен Тодоров ще внесе предложение за самосезиране и извършване на проверка в рамките на правомощията на Комисията. ВСС изразява своята загриженост за начина, по който тази информация рефлектира върху общественото доверие в съдебната власт, пишат от Съвета в съобщение до медиите.

Намерението си да подаде оставка от длъжност административен ръководител на СГП Кокинов е декларирал и пред заместниците на главния прокурор, които са присъствали на срещата с него.