По данни на Световната здравна организация към 18 ноември, починалите от ебола са 5459 души, а болните 15 351, предаде ИТАР-ТАСС.

Случаите са в 8 страни - предимно в най-тежко засегнатите страни от Западна Африка Сиера Леоне, Гвинея и Либерия, но заболели има и в Мали, Нигерия и Сенегал. Извън Африка, регистрирани болни има в Испания и САЩ.

По-рано днес бе съобщено, че пациентът, който бе приет в Инфекциозното отделение на Военномедицинска академия със съмнения за заразяване с ебола, е болен от малария.

вчера гражданин пусна сигнал до медиите, че има информация за пациент в „Токуда", за когото има съмнения за смъртоносната зараза. Пациентът веднага е транспортиран във ВМА, където е изолиран и подложен на тестове. Резултатите от кръвните му проби категорично отхвърлиха хипотезата, че мъжът е заразен с ебола. Наскоро той се е завърнал от западно-африканската държава Сиера Леоне, която е една от трите най-тежко засегнати от епидемията на хеморагична треска.

Междувременно, турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че страната му отпуска 5 млн. долара за борба с болестта, съобщи Анадолската агенция. Той заяви, че в случаи като този е изключително важно сътрудничеството.
Международния валутен фонд обяви по-рано, че отпуска 300 млн. долара за спирането на епидемията.