Пациентът, който бе приет в Инфекциозното отделение на Военномедицинска академия със съмнения за заразяване с ебола, е болен от малария. Това съобщи БиТиВи, позовавайки се на източници от здравно министерство и ВМА.

Припомняме, вчера гражданин пусна сигнал до медиите, че има информация за пациент в „Токуда", за когото има съмнения за смъртоносната зараза. Пациентът веднага е транспортиран във ВМА, където е изолиран и подложен на тестове. Резултатите от кръвните му проби категорично отхвърлиха хипотезата, че мъжът е заразен с ебола. Наскоро той се е завърнал от западно-африканската държава Сиера Леоне, която е една от трите най-тежко засегнати от епидемията на хеморагична треска.

57-годишният мъж е приет в болницата с висока температура, която вече е свалена. Именно този симптом, характерен за ебола, но и за много други заболявания, накара здравните власти да предприемат извънредни мерки.

Оказва се, че пациентът е имал редица хронични заболявания, много преди настаняването му във ВМА. Той страда от диабет, има проблеми със сърцето и бъбреците. Засега мъжът остава под наблюдение в болницата.

Потвърдена е информацията, че той е от София и е търговец, който често пътува до Сиера Леоне.

Всички 25 души, които са били поставени под карантина заради пряк или непряк контакт с пациента, са изписани още през нощта, когато са излезли отрицателните проби за ебола. Всички са близки и роднини на мъжа, с които той се е виждал в последните две седмици, откакто се е върнал от Африка.

Отречена е информацията, че под карантина са били поставени медици от болница „Токуда", където най-напред е бил приет.