Официално случай на ебола в страната ни няма. Това потвърди здравният министър Петър Москов на извънреден брифинг рано сутринта.

След като вчера гражданин пусна сигнал до медиите, че има информация за пациент в „Токуда", за когото има съмнения за смъртоносната зараза, здравните власти са имали интензивни 10 часа, в които с изследвания са потвърдили, че вирусът ебола не е наличен у конкретния пациент.

Вчерашната "тренировка" показа, че сме готови за реакция при ебола

Още...

Това беше само стрес тест, който показа, че България е готова да отговори на това предизвикателство, имаме готовността да посрещнем това нещо, доволен е Москов. Опасността от ебола у нас остава на същото много ниско ниво, подчерта още министърът. По думите му за 10 часа сме успели да предотвратим всяка опасност, ако това наистина е било зараза, да се разпространи.

Вчера в 16 часа е подадена информация за пациент, за когото е преценено, че подлежи на допълнителни изследвания. В 17 часа МЗ е събрало щаба си за реакции и започнали работа.

В „Токуда" са установени 12 лица с директен контакт с пациента и 13 с индиректен, после са установили още 5 лица, които са били в помещението, в което той е преглеждан. 3 от тях са идентифицирани, един е приведен за наблюдение, а останалите двама са под домашна карантина. Останалите двама са издирвани съвместно със СДВР до момента, в който в МЗ са получили информацията, че не се касае за ебола. Това е цялата хронология на действията на здравните власти, разказа последователно Москов.

Малария покосила мъжа, изправил на нокти здравните власти
Още...

Държавата, системата, здравните власти реагираха адекватно и могат да се справят с такова предизвиактелно. Основните изводи от този ден са, че има достатъчно информация и възможност за адекватна реакция, похвали здравният министър екипите, работили интензивно цяла нощ.

На този етап министърът отчита, че информацията на гражданите може да се подобри. Ще координираме информационна кампания, обяви Москов. По думите му стои въпросът как при влизането на лица на територията на България, били в държави с висока епидемиологична опасност, българските власти да бъдат уведомени и да знаем за тези лица.

МЗ вече е готово и с решение, даващо бърза реакция при втори подобен случай. Ведомството ще открие телефонна линия, на която всеки гражданин, бил в последния месец в опасна държава, в която върлува еболата, да звъни веднага при връщане на територията на България. За доброто на своите близки и за свое добро тези хора да ни търсят, санитарните и здравните власти ще се погрижат веднага за проверка, призова Москов. Горещият телефон ще заработи от следващата седмица.

Ще се изготви подобрен и ясен алгоритъм за всички работещи в системата, ще се достави специалното защитно облекло в поделенията на спешна помощ, инфекциозните отделения, в бежанските лагери, в районните здравни инспекции, обеща още здравният министър.

Състоянието на пациента продължава да бъде сериозно, касае се за инфекция, но не свързана с вирус. Има и хронични заболявания и лечението ще продължи дълго време. Лицето вече не е предмет на такъв тип бариерен режим в специалното отделение във ВМА, изградено за случаи на ебола, разказа още Москов за актуалното състояние на 57-годишния мъж, който предизвика такива притеснения със симптомите си. Стана ясно още, че във ВМА вече има и нужната специална носилка и линейка, оборудвани точно за такъв потенциален случай.

Москов посъветва всички граждани с подобни на грипните симптоми, които в последния месец са пътували до държави, в които има регистрирани случаи на ебола, да потърсят веднага лекарска консултация, за да бъдат изследвани. Именно 30 дни е инкубационният период на заболяването, уточни министърът.

Междувременно стана ясно, че хората, влезли в пряк или индиректен контакт с пациента, заподозрян за ебола, вече са пуснати както от инфекциозното отделение, така и от домашна карантина.

Припомняме, че съмненията се породиха, след като зрител сигнализира пред НоваТВ, че по време на престоя си в спешния кабинет на болница "Токуда", където придружавал майка си, чул разговор между пациента на съседното легло и лекарите, в който обсъждали лошите му кръвни изследвания.

По-късно се обадил да провери дали майка му се е прибрала у дома, след като вече била в по-добро състояние, а тя му съобщила, че въпросният мъж е бил в Сиера Леоне, и че лекарите се съмняват за заразяване с ебола.

Впоследствие екипите на лечебното заведение преместиха 57-годишният мъж във ВМА, където има условия той да бъде изолиран. С него под карантина бяха поставени още 25-има души, имали пряк или непряк контакт с него.

На крак бяха вдигнати и здравните власти, които сформираха кризисен щаб в очакване на резултати от кръвните изследвания на пациента, които бяха направени в Националния център за заразни и паразитни болести. В 3.45 часа тази нощ тестовете потвърдиха, че мъжът категорично не е заразен с опасния вирус.