Френският президент Франсоа Оланд и външните министри на Франция Лоран Фабиюс, на САЩ Джон Кери и на Великобритания Уилям Хейг се съгласиха за необходимостта oт „силна и възпираща" резолюция на ООН за Сирия, която да отбелязва точен график за поставяне под контрол и унищожаване на химическия арсенал на сирийския режим.

Това се отбелязва в съобщение на офиса на президента Франсоа Оланд, предаде „Ал Джазира".

Русия настоява да се натисне сирийската опозиция за мирна конференция

Още...

Съобщението идва след разговори между външните министри на трите страни и Оланд във френската столица Париж във връзка с постигнатото между Русия и САЩ споразумение за химическите оръжия на Сирия.

На пресконференция след срещата Кери, Хейг и Оланд обявиха, че Сирия трябва да посрещне последици, ако се провали да изпълни всяка част от резолюция на ООН.

Ако Асад се провали във времето да спазва условията от тази работна рамка, да не прави грешки, всички сме съгласни, включително и Русия, че ще има последствия", каза Кери, допълвайки, че страните ще работят здраво за приемане на резолюция, която да включва и използването на сила.

Кери поясни, че ходът за резолюция на ООН не е спасителна сламка за Асад, който е „изгубил своята легитимност". Ние няма да гарантираме легитимността на Асад да продължи да управлява Сирия, подчерта той, допълвайки, че планът за химическите оръжия не намесва въпроса за „легитимността" на Асад и не е „цел" за САЩ.

Запитан дали вярва на руснаците за сирийското споразумение, Кери изтъкна: „Ние говорим за изпълнение, не става въпрос за доверие".

По думите на Кери споразумението от Женева за химическите оръжия е безсмислено без строга резолюция на ООН.

Близо половината от сирийските бунтовници са екстремисти

Още...

Британският външен министър заяви от своя страна, че „сме решени да държим Асад отговорен" за извършените престъпления. Той подчерта, че трите страни ще работят със Сирия за организиране на международна конференция в Женева за намиране на мирно разрешение на сирийската криза. Хейг призова за „обвързваща" резолюция на ООН, която да включва „цялата тежест на ООН".

От френска страна обявиха, че нова международна конференция със сирийската опозиция ще се проведе следващата седмица в Ню Йорк. Френският външен министър поясни, че трите държави са се съгласили да увеличат подкрепата за сирийските бунтовници.
Според френския външен министър Фабиюс САЩ, Великобритания и Франция ще представят проекторезолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН в следващите дни или часове.

Башар трябва да разбере, че няма възможна военна победа за него, има само политическо решение", поясни Фабиюс.

Междувременно председателят на Комисията за международни отношения към руската Държавна Дума Алексей Пушков писа в „Туитър", че „Кери е уверил Нетаняху, че САЩ държат пръста на спусъка. Но удар срещу Сирия след срещата в Женева би изглеждал повече от отвратително от преди това".