Почти половината от сирийските бунтовници са твърдолинейни ислямисти или джихадисти, свързани с „Ал-Кайда", според ново проучване, което се очаква да бъде публикувано, предаде RT.

Разделена в около 1000 клетки, в сирийската опозиция влизат най-малко 10 хиляди бойци, който са джихадисти със силна връзка с „Ал-Кайда", докато други 35 хиляди са твърдолинейни ислямисти, според анализ на военна консултантска компания IHS Jane's.

Разликата между джихадистите и твърдолинейните, според „Дъ Телеграф", e, че последните са концентрирани само в Сирия, докато джихадистките групи имат глобално влияние. Други 30 хиляди опозиционни бойци принадлежат към по-умерени групи, които имат ислямски характер. Изследването, което се опира на интервюта с екстремисти и изчисления на разузнаването, заключава, че около 100 хиляди бунтовници влизат в опозиционните сили.

"При бунтовниците сега доминират групи, които имат най-малко ислямско виждане на конфликта", заяви Чарлз Листър, автор на анализа. „Идеята е, че като цяло светските групи водят опозицията, не се подкрепя", допълни той.

„Фронтът ал-Нусра" и „Ислямска държава Ирак и Левант" са двете основно доминиращи групи, които имат връзки с „Ал-Кайда" и печелят в момента територия.

Проблемът за подкрепата на опозицията от страна на Запада повдига въпроси около страховете да не попаднат оръжия в ръцете на терористи.