Необходимо е сирийската опозиция да бъде накарана да приеме участие в мирна конференция „Женева-2" за урегулиране на сирийския въпрос. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с египетския си колега Набили Фахми, съобщава „Гласът на Русия".

За да се свика конференцията, трябва първо да се убеди, дори не знам, ние през цялото време използваме тази дума, да накараме опозицията да приеме участие в конференцията. Може би е време да започнем да използваме друг глагол - да накараме опозиция да вземе участие в конференцията, каза Лавров.

Готови сме да приемем лидера на опозиционната Сирийска национална коалиция в Москва, подчерта той.

По отношение на съвместното изявление от страна на САЩ, Франция и Великобритания от по-рано днес за резолюция на ООН за Сирия, Лавров подчерта, че нуждата от твърда резолюция за Сирия е „изкривена реалност".

Лавров също предупреди, че разговорите между Великобритания, Франция и САЩ за твърда резолюция на ООН за Сирия могат да попречат на усилията за мир, но подчерта, че е „убеден", че САЩ ще се придържат към работната рамка.

Той подчерта, че Русия, САЩ и други експерти работят в Хага за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол.