Софийски градски съд даде ход на делото срещу Красимир и Николай Маринови по обвинението в подготовката на три убийства - на ген. Любен Гоцев и бизнесмените Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов.

Делото срещу Малкия Маргин ще се води задочно, защото той е в неизвестност според полицията от 5 януари 2010 година, когато неговият брат - Красимир Маринов, бе арестуван във връзка с убийството на Боби Цанков.

Няколко дни по-късно Малкия Маргин бе обявен за общодържавно издирване.

Братята са обвинени също и за участие в организирана престъпна група и за незаконно притежание на наркотици.

И свидетели, и прокуратура, и подсъдими категорично настояха пред съда делото да тръгне.

По време на днешното заседание стана ясно още, че на този етап не е регистрирано Николай Маринов да е напускал страната от 20.01.2010, когато бе обявен за държавно издирване. Малкия Маргин обаче е напуснал адреса, на който е живял до момента.

Съдия Лада Паунова прецени, че отсъствието на Николай Маринов от съдебна зала няма да възпрепятства хода на делото. Освен това пред съда той е представляван от упълномощените си защитници и по този начин не е накърнено правото му на защита.

Градският прокурор на София Николай Кокинов поиска днес да бъде разпитан нов свидетел. Това е Иво Илчев, който е защитен свидетел по друго производство.

По непотвърдена информация Илчев е защитен свидетел по делото за убийството на радиожурналиста Боби Цанков. В съдебна зала той бе доведен с черна полицейска маска на лицето, за да не бъде разпознат от подсъдимите.

Според Кокинов свидетелят ще даде нови свидетелства за подготовката на убийството на тримата.

Външният вид на свидетеля смути адвокатите. Те поискаха лицето му да бъде разкрито. Държавното обвинение обясни, че това може да стане, ако разпитът му се проведе при закрита врата.

В съда се яви и съпругата на Младен Михалев-Маджо, Елена Михалева, която даде доста противоречиви показания.

Прокурор Кокинов настоя тя да бъде разпитана заедно с мъжа си. Той я попита дали знае къде е в момента съпругът й, на което тя отговори: Смятам, че е по бизнес дела.

Елена Михалева обаче отбеляза, че не знае дали тези бизнесдела са свързани с България или с чужбина.

Тя добави, че има акционерно участие във „Фарма Дупница", където е счетоводител.

Съпругата на Маджо обясни, че е виждала Красимир Маринов преди много време на новогодишни събирания. Михалева обаче подчерта, че не са й известени взаимоотношенията между Маджо и Големия Маргин.

Николай Маринов се страхувал да не стане жертва на холивудските екшъни и показни акции, на които обществото е свидетел в последно време.

По думите й двамата са се познавали и са си говорили по коктейли.

Тя добави, че няма общо участие с Големия Маргин  в търговски дружества.

Михалева призна, че от известно време живее в чужбина.

На въпроса на съда  дали знае, че съпругът й трябва да се яви като свидетел, тя отговори: Не мога да обещая, че мога до го уведомя, че трябва да се яви като свидетел по това дело.

Стана още ясно, че защитеният свидетел ще бъде разпитан в следващото заседание в присъствие на адвокат и разпитът му ще се състои чрез параван.

Този свидетел вече е разпитван по друго дело срещу Красимир Маринов - това за убийството на Боби Цанков, съобщи адвокат Людмил Рангелов и добави: Когато е бил разпитван по това дело е заявил, че познава Маргините от 95г.

Той очаква показанията на новия свидетел да бъдат общи и по-скоро коридорни и улични приказки. Показанията на този свидетел няма да дадат никаква конкретика, посочи той. Адвокатът добави, че не е възразил делото срещу клиента му Николай Маринов да се води задочно, защото е все едно дали малкият Маргин е в зала или не.

Николай с най-доброто си желание, ако дойде и трябва да каже нещо, той просто няма какво да каже, заяви Рангелов. Той добави, че все още няма връзка с клиента си.

Юристът обясни още, че Николай Маринов се страхувал да не стане жертва на холивудските екшъни и показни акции, на които обществото е свидетел в последно време.

Също така Малкия Маргин, според адвоката му, изпитвал недоверие към правоохранителните органи.