Министерство на регионалното развитие и благоустройството отмени разрешението за строеж на 122 жилищни сгради в придобилия скандална слава имот в местността „Кокала", община Несебър.

Найденов пита БАН кое е дюни и кое не
Още...

Припомняме, след сигнал на еколози стана ясно, че по време на празниците заместничката на Найденов Светлана Боянова е подписала разрешение за строеж върху парцел от 29 дка, намиращ се на дюните край Несебър.
Разбра се, че първоначално парцелът е закупен за малко под 600 хил. лв. от фирма на тъста на Борислав Михайлов, който след това я препродава за шесторно по-висока цена на компания, в която съдружник е кумецът на вътрешния министър Цветанов.

Министър Лиляна Павлова обяви по време на пресконференция, че разрешението се отменя, защото не е издадено по правилния член от закона за устройство на територията и без наличие на идейни проекти. Освен това в проекта за изграждане на въпросните сгради не е предвидена техническа инфраструктура - ВИК, канализация, изграждане на трафопост и водопровод.

Прокурори тръгват към Несебър
Още...

Павлова подчерта, че одобрението и разрешенията за строителство са правени изцяло на местно ниво от общината, общински съвет и главен архитект. Разрешението за строителството е издадено само за няколко дни през 2007 година, като от регионалното министерство допуснаха, че върху РИОСВ е оказан натиск и то от върховете на управлението и тогавашния министър на околната среда.

След проверката на ДНСК са установени други грешки и пропуски в строителните книжа - някои от тях са били подпечатани само с обикновени кръгли печати, при други липсват дори и те; голяма част от книжата не съответстват на изискванията за обем и съдържание.

Станишев: Ние защитихме дюните, Борисов ги разпродава
Още...

Заради всички тези нарушения премиерът Бойко Борисов ще сезира главния прокурор с цел да бъде извършена проверка на разпоредителните сделки с общински и държавни имоти, издадени от 2004 година насам. Целта е да се издирят отговорните лица и те да поемат своята отговорност, обясни още строителният министър.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че бургаската прокуратура се е самосезирала по случая, а Борисов е настоял пред временния главен прокурор Бойко Найденов да бъдат проверени всички сделки с общинска и държавна земя в Несебър.

Искат отстраняване на Найденов, за да не пречи на разследването
Още...

Отново по разпореждане на министър-председателя е създадена работна група, която до другата седмица да предложи промени в основите закони, регулиращи защитените територии у нас и строителството в тях.
По нареждане на Борисов са създадени и 3 регионални комисии - в Бургас, Добрич и Варна, които да проверят всички сигнали за строителство в защитени области с цел да не се стигне за в бъдеше до подобни ситуации като тази.


Защо Найденов е продал имота в Несебър 10 пъти по-евтино, пита Атака
Още...

Министър Лиляна Павлова се оплака и от категоричното несъдействие на община Несебър, които по думите й в последните 3 дни са се покрили.
„Общината саботираше проверката и затова ще бъде наложени съответното административно наказание", коментира тя и добави, че с глоба между 1000 и 3000 лева ще се „уреди" и главеният архитект на община Несебър.