Инициативата за изваждане на спорния в Несебър терен от горския фонд тръгва с писмо от Националното управление по горите към Министерството на земеделието от 2007 г., което поискало този терен да бъде изключен от горския фонд.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов от Несебър, където пристигна след скандала около строежа върху терен на пясъчните дюни.

Прокурори тръгват към Несебър
Още...

Найденов подчерта, че дошъл на място, за да се срещна с всички компетентни институции, за да бъде разплетена тази сага, започнала през 2007 г.
По-рано днес той е провел съвещание с областния управител, с кмета на града и всички компетентни институции и е поискал да се запознае с всички документи по случая.

Искането за изваждането на спорния терен от горския фонд е на Министерството на земеделието от 2007 г., като преди това има становище от Министерството на околната среда, че посоченият терен не е защитена територия и няма нужда от екологична оценка. Заповедта за изваждането на терена от горския фонд е на тогавашния кмет инженер Мандулева, която през август одобрява това искане за изключване от горския фонд.

Министърът обясни, че спорният терен е само парче, останало незастроено, а целия комплекс „Черно море" е застроен на такъв терен. Освен това по думите му той не е на първа линия, а се намира на минимум 500-600 метра от брега.

Ще поискаме становища на БАН и всички специализирани институции да отговорят дали това са дюни, защото ако това са дюни, то и останалите терени са били дюни, обясни Найденов и подчерта, че проверката ще бъде разширена и като се започне от спорния терен, ще бъдат проверени и останалите строежи, за да се види ограбено ли е българското Черноморие.

Новите факти, които излизат от неправителствените организации и становищата на сегашното МОСВ, дават основание да бъде преразгледана тази оценка - ще бъде направена проверка и на останалите терени и ще разширим проверката по отношение на целия регион, закани се министърът.

"За мен е важно да разбера как 2007 година тези дюни от горски фонд е станала урбанизирана територия", посочи земеделският министър.

Министърът бе категоричен, че не може да се чувства отговорен за нещо, което е станало 2008 г., защото тогава не е бил министър.

По случая вече работи междуведомствена комисия, която трябва да изготви доклада си до края на следващата седмица. В рамките на около 10 дена ще станат ясни резултатите, обясни министърът.

"Ако има такова нарушение, ще сезираме съда и прокуратурата. Този случай може да бъде прецедент за всичко, което е станало напред и за разплитане на това как е ограбено българското Черноморие", обявни Мирослав Найденов.

По думите му, ако съдът реши да бъде развалена сделката за парцела в Несебър, купувачът ще получи от държавата парите, които е платил на нея.

Той потвърди, че купувачът на имота е платил за него 580 000 лева. Това обаче не била крайната цена на сделката, тъй като е имало и такса за придобиване и изключване от Горския фонд в размер на 1 140 000 лева, а около 2 млн. лева му е струвал инвестиционният проект.

По повод поисканата му от депутатката от БСП Илияна Йотова оставка във връзка със скандала, Найденов посъветва Йотова първо да прочете, че тези документи са подписани през 2008 г. от техен кадър, така че първо да искат неговата оставка.
"Аз ще продължа да работя в посока какво се е случвало", ангажира се Найденов.

Припомняме, преди дни стана ясно, че върху защитените пясъчни дюни в Несебър е започнало строителство на жилищен комплекс. Според местни еколози става дума за терен от близо 29 декара, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това препродадени на шест пъти по-висока цена.

В медиите се повиха и информации, че управителите на фирмата, на която са препродадени скандалните 29 декара земя, отскоро са станали съдружници на Тодор Бояджиев - кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов. Бояджиев се прочу около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър, която доведе до шумен скандал и пълна проверка на доходите на Цветанов.