БСП ще поиска парламентарна анкетна комисия с паритетно представителство на различните парламентарни групи да прецени въпроса за продажбата на несебърските дюни.
Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев и добави, че със случая не би трябвало да се занимава „измислена комисия на Миро Найденов, който е част от цялата схема, очевидно".

Станишев уточни, че парламентарната анкетна комисия би трябвало да проучи защо не са извършени действията, вменени от закона за защита на дюните. Според Станишев представителите на Земеделското министерство трудно биха направили такова фрапантно нарушение, без да имат „зелена светлина" отгоре.

Той изтъкна, че всеки ден премиерът Борисов убеждава, че в държавата става това, което той каже и добави, че всъщност действително става това, което той каже. „Няма важно решение - инвестиционно решение, обществена поръчка или друго, което да не минава през одобрението на премиера и тесния кръг около него", категоричен е Станишев.

Той подчерта, че ГЕРБ от 4 години имат цялата власт и настоя: „Стига са си мили ръцете с предишното управление!". Станишев каза за сделката с дюните, че това, което се е случило, е станало с одобрение отгоре. Той подчерта, че според закона за черноморското крайбрежие дюните са публична държавна собственост и те не могат да се продават. „Очевидно става въпрос за далавера, за корупция", категоричен е Станишев.

Той изтъкна, че се продава един имот за половин милион лева и веднага след това се препродава за 4 млн. лв. и това се прави не в 2008-2009 г., а в 2012 г. по времето на управлението на Борисов и неговия кабинет. „Те са направили това закононарушение", подчерта Станишев.

Според него сега управляващите се опитват да манипулират и заблуждават. Затова той припомни, че в 2007 г. беше приет Законът за черноморското крайбрежие, който цели ограничаване на презастрояването и е в сила от януари 2008 г. В него ясно пише за дюните, че трябва да бъдат публична държавна собственост, изтъкна Станишев и добави, че този закон възлага на правителството да изготви карти, които да прецизират точните граници на дюните.

Предишното правителство е направило, каквото трябва, за да се защитят дюните. Станишев уточни, че още есента на 2008 г. е имало процедура за възлагане на изработване на такава карта, но процедурата била оспорена от един от участниците и през лятото на 2009 г. Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила искането.

Станишев е категоричен, че при неговото управление задължението да се възложи с конкурс за изготвянето на такава карта на черноморското крайбрежие, е изпълнено. „С идването на ГЕРБ в 2009 г., тази дейност е прекратена от Агенцията за кадастър под ръководството на г-н Плевнелиев и МРРБ. Това създава условия според мен съзнателно да ги продадат и да кажат - ми ние не знаем дюни ли са, не са ли", добави Станишев.

Той изрази недоумение, че цяла България знае, че това са дюни, само управляващите не знаели. Лидерът на БСП посочи още един факт във връзка със сделката с несебърските дюни - през март 2007 г. правителството на Тройната коалиция приело решение във връзка с въвеждането на НАТУРА 2000, с което е определена зоната Равда - Ахелой - Несебър за защитена и подчерта, че тези дюни влизат в нея.

Димчо Михалевски поясни, че има разлика между защитени територии и защитени зони. Той потвърди, че според екооценката 2007 г. РИОСВ са констатирали, че там, където са несебърските дюни, няма защитени територии. Има обаче защитени зони, отбеляза той. Според него достатъчното основание да бъде закована тази земя е завършването на кадастралните карти, които предишното правителство е започнало да изготвя, а настоящото - е прекратило.

„ГЕРБ беше сварен по бели гащи", коментира случая с дюните и евродепутатът Илияна Йотова. „Найденов за пореден път даже нямаше мъжкото поведение той да положи подпис, а остави всичко в ръцете на своя заместник", добави тя и коментира, че вероятно сделката е направена с надеждата „ако мине".
Йотова смята, че неслучайно е сключена в празничните дни, когато няма парламентарен контрол и няма парламентарни трибунки.
Помолена да коментира намесването на името на вътрешния министър Цветан Цветанов в случая, Йотова каза, че това „не е смущаващо, то е както историята с 6-те апартамента, същата схема, същата сглобка". Според нея управляващите се опитват в последните месеци, каквото могат - да вземат. Тя каза, че разчита на прокуратурата, независимо от критичното състояние, в което изпадна съдебната ни система, благодарение на ГЕРБ, да си свърши работата.

Лидерът на БСП отбеляза, че в случая със сделката с несебърските дюни се касае за строителство на 60 хиляди квадратни метра площ, приблизително 130 еднофамилни, двуетажни луксозни къщи.