Часове след срещата на вътрешния министър Румяна Бъчварова и шефа на военното разузнаване Йордан Бакалов с премиера в сградата на вътрешното министерство от Министерство на отбраната изпратиха следното съобщение, което цитираме без редакторска намеса:

"Във връзка с усложнената обстановка в съседните държави и бежанската вълна Министерството на отбраната ще предложи конкретни мерки, за да може заедно с МВР да подсигури държавната граница.

Сухопътни войски ще актуализират плановете си, за да  проведат съвместни мероприятия с Гранична полиция за засилване охраната на границата. Между двете институции текат разговори за изясняване на конкретните задачи.", гласи текстът, изпратен от МО.

Припомняме, според нормативната уредба на Република България от 1968 година отговорност за границата ни носи МВР. Бившите гранични войски, а по-късно Гранична полиция са на разпореждане на вътрешния министъ от тогава.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили армията няма място на границата в мирно време.

От Еврокомисията заявиха, че Македония има право да контролира границите си. Когато Скопие затвори достъпа до своята територия на нелегалните имигранти, от българските институции все още нямаха готовност да обмислят евентуални мерки.