„Разкритата" от медиите работна среща в МВР между премиера Борисов, вътрешния министър Бъчварова, финансовия министър Горанов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и шефа на военното разузнаване Бакалов продължи малко повече от час.

Тема бе бежанският поток, призна след нея финансовият министър Владислав Горанов. Той беше крайно лаконичен. Анализираме всички последствия за държавата, подчерта Горанов и не даде категоричен отговор нужни ли са повече средства за справяне с бежанския поток.

Въпреки че са обсъждали темата за бежанците, на срещата не присъства шефът на Агенция за бежанците Никола Казаков, който обаче дойде в силовото ведомство след като Владислав Горанов и Бойко Борисов си тръгнаха.

Над два пъти се е увеличила бежанската вълна спрямо същия период на миналата година, обясни пред медиите Казаков преди да влезе на среща със силовия министър.

Попитан дали са необходими допълнителни средства за справяне с бежанския натиск, той каза, че средства винаги са необходими. Какви точно суми са нужни, обаче не може да каже.

По думите му в момента ДАБ разполага с нужния финансов ресурс, за да изпълнява задълженията си.

Засега няма индикация от службите и от други източници, че ще има прехвърляне на бежанци, както беше обявено от сръбския външен министър, успокои Казаков. Така или иначе по мнението му целенасочена политика за прехвърляне на бежанци към нас не може да има.

На този етап според Казаков се справяме с прииждащия поток и мигрантите. На 68% са запълнени бежанските центрове, стана ясно още от думите му.

Ускорени са процедурите по предоставяне на закрила и Казаков е доволен, че вече няма засилено движение на бежанци в центъра на София. Това се дължи на факта, че вече във всички центрове има преводачи и интервюисти и не се налага на бежанците да ходят до центъра на столицата.

ЕК е отпуснала средства на ДАБ за реализиране на план за спешни мерки. 80% от средствата, в размер на 3.2 млн. евро, още преди месец са отпуснати на агенцията. С тези средства ще бъде изграден подвижен модул за 400 души бежанци.На този етап се справяме добре, доволен е Казаков.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова даде кратък брифинг след срещата, на която бе домакин.
Тя обясни, че това е редовно заседание на оперативния щаб в МВР, който следи миграционния натиск. Направен е анализ на ситуацията от последните дни и на усложнената ситуация в трите наши съседни държави.

По думите на Бъчварова: "Съвсем спонтанно на срещата бил поканен и премиерът Бойко Борисов. Финансовият министър Владислав Горанов имал среща с него и за това се присъединил", както стана ясно от коментара на силовия министър.

"Процесите, които се развиват в съседните ни държави, се активизират в последно време", обобщи Бъчварова. По думите й не се очаква засилен миграционен натиск към страната ни, извън обичайния. Въпреки това се вземали допълнителни мерки.

В началото на деня Македонската армия пусна сълзотворен газ срещу бежанците, но по-късно военните дадоха достъп на 200 майки, деца и възрастни. Още...

Днес е обсъдено какви съвместни организационни дейности и действия могат да предприемат органите на реда и представителите на Българската армия във връзка с миграционния натиск.

Бъчварова бе лаконична на въпроса на News.bg: "Какво предвиждат общите действия с армията и дали става въпрос за военни по границите ни, както се заговори преди време".

По думите й, планираните действия били съобразени с правомощията, дадени по закон. Не се предвиждало нищо изключително, както поясни Бъчварова.
"Няма нищо, което да тревожи гражданите", успокои силовият министър. "Готови сме с превантивни мерки", подчерта тя.

По-късно от пресцентъра на военното ведомство изпратиха кратко и не много ясно съобщение, че заедно с МВР обсъждат съвместни мерки по засилване охраната на държавната граница.

Не е обсъждано да се въвеждат допълнителни средства за справяне с миграционния поток.