Само 11 души са настанени за два дни в шестте центъра на Държавната агенция за бежанците, показва официалната статистика, публикувана на страницата на институцията.

По данни от 17 август т.г. в Баня, Пъстрогор, София, Враждебна, Военна рампа и Харманли бяха настанени 3383 души. Към 19 август те вече са 3394 души. Общият капацитет на нашите центрове е за прием на 5130 души.

В тази статистика не влизат лицата, на които им е отказан статут, както и тези, които са извън центровете за бежанци. Точен брой, регистър и яснота кои са, къде са и с какво се занимават няма.

От полицията твърдят, че ежедневно има между 30 и 50 случая на различни по големина групи, които опитват да навлязат нелегално в страната ни или вече са пресекли южната ни границата. Те се стремят да стигнат до столицата или да се прехвърлят към Западна Европа.

Докато в Гърция, Хърватия, Македония властите предприемат мерки за ограничаване броя на нелегалните имигранти, които навлизат в страните им, у нас все още няма превантивни действия, които да регулират навлизащите бежански вълни.

От Гранична полиция обясниха, че на Българо-турската граница има 24-часова операция, вероятно визирайки множеството командировани там служители на реда, които бяха принудени да живеят при партизански условия. "Следи се оперативната обстановка, от месеци мерките ни са по-строги", поясняват от ГП.

Според справка на Гранична полиция, публикувана на страницата им, към 13:30 часа на 20 август трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове е нормален. На българо-сръбската граница на ГКПП Калотина трафика е интензивен на вход за леки автомобили.

Макар по това време от македонското правителство да обявиха, че затварят границата си като мярка срещу прилива на бежанци, от българските гранични власти съобщават, че на българо-македонската граница трафика е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

а българо-гръцката граница на ГКПП Кулата и ГКПП Маказа  на вход и изход има засилен трафик от леки и товарни автомобили. На ГКПП Маказа на изход има образувала се колона от 1 км от изчакващи да преминат леки автомобили .

На българо-турска граница трафика на ГКПП Капитан Андреево е интензивен на вход за леки автомобили.

На българо-румънската граница движението е нормално на всички ГКПП. Поради продължаващи ремонтни дейности на мостовото съоръжение от румънска страна, времето за преминаване през ГКПП Дунав мост Русе - Гюргево отнема между 30 и 60 минути", съобщават от ГП.

Неколкократните ни опити да се свържем с говорителя на Държавната агенция за бежанците бяха безуспешни.

Припомняме, Словакия заяви, че ще приема само християнски имигранти, тъй като хората с мюсюлманско вероизповедание се интергрират трудно.

Припомняме, преди 4 месеца нелегални имигранти с мюсюлманско вероизповедание, търсещи убежище в християнска Европа, изхвърлиха зад борда християните, с коио тръгнали заедно да спасяват живота си.

Италианската полиция арестува мюсюлманите, убили своите събратя по съдба. Обвиняемите са граждани на Гвинея, Мали, Кот д'Ивоар и Сенегал. По данни на ООН през м.г. са загинали почти 3,5 хил. нелеглни емигранти.

Междувременно Унгария строи стена срещу нелегалното нахлуване на бежанските потоци, а в Гърция един кмет се страхува да не се стигне до кръвопролитие.