Подавам оставка.

Това обяви Румен Петков на специален брифинг във вътрешното министерство.

Петков каза, че оттеглянето му от поста вътрешен министър не е слабост, не е и поддаване на натиск, в чиято основа са клеветата, клюката, интригата, а в името на държавността - „да има държава и държавност".

Той поясни, че решението за оставка не е взето скоро, а още преди 15 дни го е обсъдил с премира на заседанието на изпълнителното бюро на БСП.

Нося отговорност с кадровите си решения, с които съм подвел държавното ръководство, заяви още Петков и допълни, че не може да си позволи да е причината за нагнетяване на напрежението в МВР.

Министърът допълни, че носи отговорност и за партията, която представлява. Според думите му БСП има възможности и ще докаже на предстоящите избори, че политиката й е била правилна.

„Решението ми е плод на волята ми за прогреса на държавата, подчинена на българските граждани".

Петков благодари на екипа, който е работил във вътрешното министерство и изрази увереност, че след неговата оставка те ще работят по-спокойно и по-ползотворно.

Хвърлил съм цялата си енергия и воля, за да създам добри условия за работа на състава, от гледна точна на днешните реалности и по никой начин не мога аз да бъда причината, за да се нагнетява напрежението около министерството и в него, подчерта Петков.
Не мога да подмина и добрите и сериозни резултати през последната година - разбиването на няколко престъпни групи, осигуряването на сигурност по външните граници на страната и ограничаването на корупцията по висшите етажи на властта.

Румен Петков допълни, че е убеден, че това решение ще предизвика у някои нескрита радост, но то не е в услуга на клеветата и лъжата, а е в името на по-добрата работа на МВР.  

По-рано днес по време на инспектирането на строителните работи на автомагистрала "Люлин" министър-председателят Сергей Станишев каза, че е приел оставката на вътрешния министър Румен Петков.

По думите му оставката е била подадена по време на срещата между премиера и министъра по-рано днес. 

Станишев определи подадената оставка на вътрешния министър като достойна постъпка.

По думите му решението на Румен Петков е закономерно, след гласуването по вота на недоверие в петък.
Станишев каза още, че оставката на Петков е част от цялостната реформа на кабинета.
Премиерът обяви, че има кандидатура за поста вътрешен министър, но отказа да даде повече подробности.

Запитан дали ще жертва - година преди изборите, шефа на ПГ на БСП Михаил Миков и ще го направи министър на вътрешните работи, премиерът се усмихна и отговори: "Това е оригинална идея, но не влиза в моите планове".
И друго име подхвърлиха журналистите - това на Младен Червеняков. Тук премиерът замълча и прекрати разговора като се върна към това колко е важна автомагистрала „Люлин".

В обръщението си към депутатите след гласуването, отхвърлило вота на недоверие, Станишев анонсира от парламентарната трибуна за предстоящи промени в кабинета.

Това потвърди и лидерът на коалиционния партньор ДПС, Ахмед Доган, който заяви в кулоарите на парламента, че ще има структурни и персонални промени в МВР и изрази надежда те да се случат в най-скоро време.
Моделът на правителството и като структура, и като персонификация трябва да отговаря на актуализираната в Хисаря правителствена програма, подчерта Доган.