За пореден път вотът на недоверие срещу кабинета "Станишев" не успя да мине.

117 депутати гласуваха "против" вота на недоверие. 82 депутати гласуваха "за", 35 се въздържаха.

Лъчезар Иванов - човекът на ГЕРБ в парламента, поиска прегласуване, което бе направено, но резултатите бяха абсолютно същите.

Депутатският вот потвърди изненадващото решение на ПГ на НДСВ да гласува "въздържал се", като всичките 35 депутати последваха решението на Политическия съвет и ПГ.

Другите два коалиционни партньора единно гласуваха "против" вота.
От обявените резултати стана ясно, че двама депутати - извън управляващите партии, са подкрепили кабинета.
Това са бившите атакисти - сега независими - Христо Величков и Георги Георгиев.

Нямам основания да се притеснявам, че съм министър-председател с мандата на ДПС, защото виждам, че е един предсказуем политически партньор и истински биткаджия, когато е необходимо
              С.Станишев

Веднага след гласуването думата взе премиерът Станишев. Акцент в речта му бяха директи послания към коалиционните партньори.

„Очевидно, че за да се реализират актуализираните приоритети на правителството трябва и силна политическа подкрепа.
Това, което се случи при гласуването е неудовлетворително за мен", каза Станишев.

Той подчерта, че няма да избяга от своята отговорност пред мандатоносителя на кабинета - ДПС.
„Нямам основания да се притеснявам, че съм министър-председател с мандата на ДПС, защото виждам, че е един предсказуем политически партньор и истински биткаджия, когато е необходимо", заяви Станишев.

Той добави, че няма да избяга от отговорността си и пред НДСВ, въпреки двусмисленото гласуване днес.

Обръщайки се към депутатите от НДСВ, Станишев заяви - „Не мисля, че формата, която намерихте за показване на своята идентичност е най-добрата" и добави, че когато има проблем в коалицията, той трябва да се поставя и дискутира там.

Премиерът изрази опасения, че това, което се готви като алтернатива на днешното управление е много по-лошо и категорично заяви, че страната не се нуждае от дестабилизация, мръзни игри и сценарии.

Станишев каза, че лично ще инициира в коалицията сериозен разговор за приоритетите и за политиката, която се води, както и за структурни и персонални промени в Министерския съвет. 

„Трябва ясна политическа линия и ясна парламентарна подкрепа, а не куцайки да изкараме мандата до край", заяви Станишев и добави, че нито той, нито неговата политическа сила имат намерения да бъдат заложници на подобно решение.

Той подчерта, че внимателно е слушал тезите и предложенията вчера при дебатите по вота.
Не чух нито една конструктивна и градивна идея как да се промени МВР, за да изпълнява функциите си, подчерта Станишев.

Основната емоция, която българският гражданин може да изпита след дебата днес е на отвращение и желание да отиде под душа 
           С.Станишев

За никого не е тайна, че вотът беше политизиран инструмент, не целеше решаването на проблемите в една от водещите държавни институции, заяви още той.

По думите на премиера зад вота стоят сериозни интереси - политически, икономически, както и интереси на сива икономика и сенчестия бизнес.

„Основната емоция, която българският гражданин може да изпита след дебата днес е на отвращение и желание да отиде под душа", коментира Станишев.

Той допълни, че колкото и да не се харесва на опозицията времето да се връща назад, няма как да се направи истински анализ и да се възприемат адекватни действия, без да се направи анализ на миналото - за причините за това, което се случва днес и разклащането на доверието в МВР.

Защото стана ясно, подчерта Станишев, че една от причините е острата политизация и използването на Министерството на вътрешните работи като политически инструмент.
Няма как една система да бъде ефективна, когато на нея е гледано, преди всичко, именно от тази гледна точка.

Много ясно прозвучаха данните за това, че около 60 000 служители на министерството са били уволнени от него с много ясни политически аргументи, отбеляза премиерът Станишев - по думите му само в периода 1997-2001 г. - над 20 000 служители.

Много ясно стана за това каква е била практиката по време на управлението на кабинета на ОДС - правителството на Иван Костов, използването на МВР за политически цели и за подслушване на политици, и за подслушване на наши партньорски посолства, и за нерегламентирано използване на СРС-та и всичко останало 

Това няма как да не създаде една система на негативна селекция.
Философията на политиката през 90-те години, специално на десните правителства, беше колкото се може по-малко държава, държавата е лошо нещо и това много ясно беше реализирано.
И доведе до своите последици, които днес цялото общество понася, заяви още Станишев пред народните избраници - предимно от тройната коалиция, тъй като опозицията напусна залата веднага след неуспешния вот.

Много ясно стана за това каква е била практиката по време на управлението на кабинета на ОДС - правителството на Иван Костов, използването на МВР за политически цели и за подслушване на политици, и за подслушване на наши партньорски посолства, и за нерегламентирано използване на СРС-та и всичко останало, заяви премиерът от парламентарната трибуна.

Той подчерта, че тогава е имало една ясна симбиоза между политическото управление, управлението на Министерството на вътрешните работи и професионалната политика в тази структура.

Сергей Станишев засегна периода на МВР и при предходното правителство на НДСВ, подчертавайки, че за съжаление и предишното правителство не е намерило куража, политическата воля да направи необходимите реформи в Министерството на вътрешните работи.

Нещо повече, отбеляза Станишев - един от примерите на съчетаване на управление на Министерството на вътрешните работи с икономически интереси, на конфликт на интереси е назначаването на тогавашния главен секретар, сега лидер на извънпарламентарната опозиция за главен секретар на МВР - от ръководител на охранителна фирма.
А всички знаем как се създаваха и развиваха много от охранителните фирми в България през 90-те години. Така ли е или не е така, попита Станишев залата... 

МВР намери куража да направи реформи и да отиде до край, изтъкна премиерът.
Аз не казвам, че в този мандат сме направили всичко. Ние носим политическа отговорност, носи отговорност и министъра на вътрешните работи, допълни още министър-председателят.