Управляващата коалиция взе решение да бъде създаден български енергиен холдинг чрез обединяването на пет дружества - мини „Марица изток", ТЕЦ „Марица изток 2", АЕЦ „Козлодуй", НЕК и „Булгаргаз".

Очаква се консолидацията да се извърши до края на годината и активите на холдинга да възлязат на 4 млрд евро.

Това съобщиха на съвместна пресконференция лидерите на трите управляващи партии след двудневните закрити и многочасови заседания в Хисаря с участието на министрите и депутатите от трите парламентарни групи.

За момента промени в кабинета няма да има.
Това стана ясно от коментара на премиера, според когото такива промени зависят от управленската и политическата целесъобразност.
Станишев подчерта, че в никакъв случай такива няма да бъдат правени под натиск или заради желанието на някои медии.

Станишев заяви, че от всеки министър винаги може да се изисква повече и всеки един министър трябва да носи оставката в джоба си, като това важи и за министър-председателя.

Премиерът изтъкна, че управляващите имат амбицията на основата на актуализираната си програма да свършат максимално много работа.

„Трябва да се ангажират всички фактори, в това число и управленската целесъобразност. Важно е да знаем какво правим, да има ясна воля, ясен план за действие и всеки да си върши работата." - подчерта Станишев.

По негова оценка, кабинетът е функционален, достатъчно ефективен, провежда реформи и полезни действия за българските граждани.

По повод на журналистическите въпроси за промени в кабинета лидерът на ДПС Ахмед Доган припомни, че темата на форума в Хисаря е актуализацията на програмата за управление.

„Това е предметът на дейност, а не субектността на тази дейност." - отбеляза Доган.

„Естествено, че ако актуализираната програма в един момент покаже, че трябва да има съответен субект или променен субект за нейното опредметяване, може да се случи това, което си мислите." - прогнозира лидерът на ДПС пред журналистите.

По повод на медийния шум около смените на министри от НДСВ, Симеон Сакскобургготски заяви:

„Дали съм се разколебал или не, това трябва да произхожда от нещо действително и реално, а не от виртуалното - виртуална политика, виртуални предложения, спекулации...".

Министър-председателят съобщи още, че управляващата коалиция е изразила подкрепа за продажбата на „Топлофикация" София, а също и да бъде приватизиран Булгартабак холдинг.

Управляващите са набелязали при обсъждането на образователния сектор редица нормативни промени, а също и представяне през месец март на стратегия за научните изследвания.

Управляващата коалиция е решила да бъде прекратена безмитната търговия по сухопътните ни граници.
Очаква се в тази връзка министърът на финансите да предложи съответното решение.

Управляващите набелязаха и насоките на здравната реформа. Сред набелязаните мерки са въвеждане на електронни здравни карти, създаване на медицински инспекторат, на етичен кодекс за сектора. Управляващите са  категорични, че ще бъде запазен принципът на солидарност и ще бъдат покривани нуждите от здравни услуги на всички граждани.

Премиерът поясни, че ще бъдат увеличени средствата за здравеопазването без да се увеличава данъчно-осигурителната тежест.     

Тримата лидери коментираха, че са провели ползотворни и задълбочени дискусии.

Премиерът Станишев заяви, че на основата на актуализираната управленска програма управляващите имат амбицията да разработят конкретни планове за действие в отделните сектори.

„Тройната коалиция има не само ресурса да завърши успешно мандата, но и да даде сериозна заявка за следващ мандат." -  заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган. 

Докато лидерите отговаряха на въпросите на медиите, министри и депутати - смесили се с журналистите в залата за брифинг, внимателно слушаха