Гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас не изключва възможността да отмени насрочения за 5-ти юли референдум "за" и "против" предложенията на кредиторите на Гърция, ако проговорите за дълга на страната бъдат възобновени, съобщава "Ройтерс".

Според местните медии вицепремиерът Янис Драгасакис е предложил на Ципрас да приеме предложението на международните институции, което е възможно да е опит за формиране на нов курс на кабинета.

Наблюдатели коментират, че разединението "за" и "против" референдума е повлияло и на екипа на гръцкия премиер, тъй като освен вицепремиера, и други министри са поискали от Ципрас да бъде преразгледана политиката на кабинета.

Влиятелни министри и функционери от СИРИЗА признавали, че ако има референдум, всичко щяло да се срине. Депутати от тази партия не само протестирали устно, но и 
изпратили писма до Ципрас, като се разграничили от това решение.

Късно снощи финансовите министри на страните, които използват еврото (еврогрупата), не се съгласиха да продължат програмата за помощ на Гърция.

Еврогрупата обсъждаше възможността да даде на Гърция отсрочка с решение за удължаване на програмата за финансова помощ до провеждането на референдума на 5 юли.

Днес ще има нова среща от 12:30 часа на еврогрупата.