Патриотичният фронт (ПФ) късно снощи разпространи изключително изненадваща декларация, в която заявяват, че предложената програмна декларация от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ГЕРБ и ПФ.

АБВ с условие за участие в правителството

Още...

"Парламентарната група на Патриотичния фронт не може да подкрепи въпросния документ в този му вид", се казва директно в декларацията на патриотите.

Радан Кънев не е "отписал" патриотите, подири подкрепата им
Още...

Те допълват, че постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление.

Припомняме, при така изразената позиция на Патриотичния фронт, ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ не могат да съберат парламентарно мнозинство, тъй като общо събират 118 депутати. ДПС обаче би следвало да подкрепят подобен кабинет на малцинството, защото те поставиха условие, че ще бъдат категорична опозиция на управлението, само ако в него участва или бъде подкрепяно от Патриотичния фронт.

ГЕРБ и РБ могат да разчитат и на депутатите от ББЦ, за да прокарат кабинета си. БСП и "Атака" обявиха категорично, че ще гласуват против.

Тази сутрин в студиото на БНТ един от лидерите на патриотите - Валери Симеонов, обясни, че проблемът бил, че нямало ангажимент за промяна в Изборния кодекс, например за ограничаване на вота от страни извън ЕС, нямало пълна ревизия в енергетиката, мерки за ограничаване на незаконните имигранти, отстраняване на хората в държавната администрация, назначени на етнически принцип, т.е. от ДПС.

"Това са неща, които се бяхме разбрали на три кръга преговори и по тях нямаше възражения, а не присъстват в програмата", допълни Симеонов.

На въпрос има ли предложение за министър, което го е изненадало, Симеонов спомена, че му е странно икономиката да отива в ръцете на човек, който никога не се е занимавал с бизнес (Божидар Лукарски, б.р.).

"Аз лично имам леки колебания и по отношение на фигурата на премиера, който през последните седмици няколко пъти си сменяше позицията към нашата коалиция", допълни той, припомняйки, че Бойко Борисов първо горещо прие, а след посещението на председателя на ЕНП Жозеф Дол - се разграничи категорично от ПФ.

Симеонов каза, че ПФ ще подкрепи отделни точки от изпратената им програма, но не и кабинета. Според него кабинетът може да бъде одобрен в парламента и без подкрепата на ПФ, а и без ДПС.

По-късно в кулоарите на Народното събрание Валери Симеонов също се зарече, че депутатите от ПФ ще гласуват „Против" така предложено правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок.
„Няма да подкрепим кабинет, който ще изпълнява програмна декларация, която не съвпада с основните ни приоритети", отсече патриотът.

Все пак обаче той посочи, че в ПФ са доброжелателни и отново биха седнали на масата за преговори, ако бъдат поканени от страна на ГЕРБ. Такава покана за момента липсва.
„До момента сме преговаряли с всички, които са ни канили", напомни Симеонов. „Няма доверие, няма любов, няма омраза в политиката. Има програми - съгласуване и контрол по изпълнението им", подчерта още съпредседателят на ПФ.

Въпреки това обаче призна, че доверието му към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов започва да се стопява. Симеонов обясни това чувство с думите, че в последните две седмици Борисов си променя няколко пъти позициите.
Не мога да приема за нормално и поведението му под натиска на Жозеф Дол", напомни идването на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) у нас още патриотът.

Другият съпредседател на ПФ - Красимир Каракачанов, пък определи като "загуба на време" двете срещи с ГЕРБ, след като патриотите не откриват своите приоритети в предложената вчера програма. "Може ли 12 дни да не те потърсят", запита Каракачанов.

Патриотичният фронт не откриват основните си предложения в документа, за които настояват, а именно - да се търси предоговаряне на цените на тока, за да станат поносими за гражданите и бизнеса; мерки за битовата престъпност, както и за доизграждането на оградата на българо-турската граница.

Каракачанов припомни, че преди 2 седмици от ГЕРБ са посочили 90% съвпадение на програмите. Нищо от тези съвпадения, по думите на Каракачанов, не е включено във варианта, който вчера са получили.